Головна Новини Суспільство медицина Вакцини проти COVID-19 заполонили даркнет: названа вартість
commentss НОВИНИ Всі новини

Вакцини проти COVID-19 заполонили даркнет: названа вартість

Дослідники відзначають, що невідомо, якої якості вакцини проти коронавірусу продаються в даркнеті

28 березня 2021, 17:03
Поділіться публікацією:

Дослідники з фірми з кібербезпеки Check Point Software заявили, що виявили в даркнеті списки вакцин проти COVID-19 від різних брендів, таких як AstraZeneca і Johnson & Johnson, за ціною до 1000 доларів за дозу, а також щонайменше 20 сертифікатів вакцинації по 200 доларів кожен. Про це пише CNN.

Вакцини проти COVID-19 заполонили даркнет: названа вартість

Вакцина проти коронавірусу. Фото із відкритих джерел

Даркнет — це частина інтернету, яку не можуть знайти пошукові системи, де кіберзлочинці часто продають і купують незаконні матеріали, від номерів кредитних карт і наркотиків до кіберзброї, а тепер, мабуть, і продуктів, пов'язаних з коронавірусом.

Представник Check Point розповів CNN Business, що він не впевнений, чи є вакцини реальними, але зазначив, що вони здаються законними, судячи з фотографій упаковки та медичних сертифікатів. Згідно зі звітом, реклама вакцин в темній мережі виросла на 300% за останні три місяці.

Тим часом, сертифікати вакцинації — або карти підтвердження вакцинації — створюються і друкуються на замовлення; покупець вказує ім'я і дати, які він хоче отримати на сертифікаті, а продавець відповідає тим, що, за словами Check Point, нагадує справжню карту.

Контрафактна продукція продається людям, яким необхідно сісти в літак, перетнути кордон, почати нову роботу або іншу діяльність, для якої необхідне підтвердження вакцинації.

Логотип Центру по контролю і профілактиці захворювань (CDC), включаючи зображення орла, зображений в правому верхньому куті підроблених карток вакцин, як і на справжніх. Представник Check Point сказав, що, за оцінками компанії, постачальники здатні викачувати підроблені карти вакцинації тисячами, а то й десятками тисяч, грунтуючись на запитах.

Також продаються: негативні результати тесту COVID-19 за 25 доларів (або "купи 2 й отримай третій безкоштовно").

Деякі експерти кажуть, що нелегальні ринки навколо вакцинних карт і цифрових паспортів неминучі. Це обумовлено тим, що не у всіх є доступ до вакцини; в багатьох країнах процес вакцинації йде повільно.

Нагадаємо, Україна найближчим часом очікує 14 млн доз вакцини від коронавірусу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини