Головна Новини Суспільство медицина В Україні планують забезпечити можливість заповідати свої органи онлайн
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні планують забезпечити можливість заповідати свої органи онлайн

Щорічно понад п'ять тисяч українців потребують пересадки органів. Кількість врятованих пацієнтів може збільшити популяризація посмертного донорства

26 серпня 2021, 17:36
Поділіться публікацією:

В Україні планують забезпечити можливість заповідати свої органи онлайн

Посмертна трансплантація, фото із відкритих джерел

МОЗ України співпрацює із Міністерством цифрової трансформації з питання створення у "Дії" розділу для узгодження українцями наміру стати посмертними донорами. Про це повідомляє Укрінформ.

У МОЗ планується, що заявам про згоду стати донором після смерті на порталі державних послуг "Дія" буде відведено окремий розділ, інформація з якого до смерті підписантів буде таємницею навіть для лікарів.

"Ця інформаціє має ставати доступною, якщо людині буде констатовано смерть мозку, адже після цього трансплант-координатор формує картку потенційного донора в Єдиній державній інформсистемі трансплантації", — наголосив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За словами міністра, щойно ініціатива стане технічно можливою, в Україні розпочнеться масштабна інформаційна компанія із популяризації посмертного донорства.

Зазначимо, що нещодавно у Львові розпочав роботу Центр трансплантології при Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги. Наразі, в Україні готується до запуску пілотний проєкт з пересадок підшлункової залози та печінки пацієнтам за рахунок бюджетних коштів.

Щорічно операцій із трансплантації різних внутрішніх органів потребують більше п’яти тисяч українців, багато з яких може врятувати саме поширення явища згоди громадян України на використання їхніх органів для пересадки іншим, в разі настання клінічної смерті.

"Коментарі" такожповідомляли, що китайським хірургам-трансплантологам вдалося провести успішну операцію із пересадки голови. Під час процедури лікарям вдалося відновити хребет, нерви і кровоносні судини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини