Головна Новини Суспільство медицина Українські вчені на 3D-принтері надрукували кістки для 16-річного хлопця
commentss НОВИНИ Всі новини

Українські вчені на 3D-принтері надрукували кістки для 16-річного хлопця

Унікальна операція тривала більше шести годин

30 червня 2021, 16:42
Поділіться публікацією:

У столичному Інституті раку українські вчені провели унікальну операцію для 16-річного хлопця. За даними медиків, онкологічне захворювання знищило практично половину кісток таза юнака. За допомогою сучасних технологій лікарям спільно з вченими вдалося вживити підлітку кістки, які попередньо надрукували на 3D-принтері. Про це йдеться в сюжеті ТСН, пише OBOZREVATEL.

Українські вчені на 3D-принтері надрукували кістки для 16-річного хлопця

В Києві провели унікальну операцію

Підкреслюється, що подібна операція є вже третьою в історії нашої країни.

Журналісти розповіли історію 15-річного Артура, безтурботне життя якого одного разу перевернув біль в області тазу. Після обстеження хлопцеві поставили невтішний діагноз — саркома Юінга, а також лікарі виявили велику пухлину. Медики почали боротися за життя підлітка, призначивши для ефективного лікування курс хіміотерапії.

За словами дитячого онколога Григорія Климнюка, захворювання швидко прогресувало: кістки тазу і навколишні тканини юнака були на 50% знищені. Попри те, що хіміотерапія допомогла стабілізувати пухлину, медичний консиліум прийняв рішення про трансплантацію кісток.

Модель майбутнього імплантату була розроблена вченими в Інституті травматології та ортопедії Національної академії медичних наук України. Імплантат був надрукований на найдорожчому 3D-принтері в Україні в одній із приватних компаній. Варто зауважити, що на виготовлення знадобився тиждень, при цьому медики, біоінженери та фахівці в галузі  3D друку не припиняли спільних консультацій.

Оперували підлітка понад шість годин. Зараз хлопець проходить процес відновлення і мріє займатися спортом. Лікарі кажуть, що така можливість у нього є, оскільки імплантат розрахований не на один десяток років.

Раніше портал "Коментарі" писав, що Леонід Кравчук переніс операцію на серці: що відомо про його стан.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини