Головна Новини Суспільство медицина Українці з рідкісним захворюванням можуть отримати безкоштовні ліки: про що йдеться
commentss НОВИНИ Всі новини

Актуально Українці з рідкісним захворюванням можуть отримати безкоштовні ліки: про що йдеться

Йдеться про людей, які страждають на нецукровий діабет. Це захворювання вважається досить рідкісним і зустрічається лише у трьох осіб із 100 тисяч.

2 листопада 2022, 20:41
Поділіться публікацією:

Люди, які страждають на це хронічне захворювання мають право на безкоштовну діагностику, лікування та отримання препаратів за програмою "Доступні ліки".

Українці з рідкісним захворюванням можуть отримати безкоштовні ліки: про що йдеться

Українці можуть отримати безкоштовні ліки

Про це повідомляється на офіційній сторінці Національної служби здоров'я України в Telegram.

Що таке нецукровий діабет і з яких причин він виникає

Нецукровий діабет є рідкісним хронічним захворюванням, яке пов'язане з порушенням функції гіпофіза або гіпоталамуса і характеризується рясним виділенням сечі (до 15 літрів на добу) та сильною спрагою. Це відбувається через нестачу в крові гормону вазопресину.

Зустрічається це захворювання як у чоловіків, так і у жінок. Страждати від нецукрового діабету можуть і діти, і дорослі. Найчастіше недуга зустрічається у молодих людей віком до 26 років, а також у немовлят до року.

Основні причини виникнення нецукрового діабету: пухлина гіпофіза/гіпоталамуса, метастази в ділянці головного мозку, черепно-мозкова травма, операції на головному мозку, спадковість, захворювання нирок та інфекційні захворювання, які здатні вражати головний мозок.

Вирізняють кілька типів нецукрового діабету. Захворювання здатний без проблем діагностувати фахівець-ендокринолог, оскільки симптоми цієї хвороби досить виразні.

Як діагностувати нецукровий діабет

Насамперед необхідно звернутися до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Лікар перевірить ваш стан здоров'я та направить на обстеження до ендокринолога.

Після проведення всіх необхідних досліджень ендокринолог ставить діагноз, складає план лікування та вносить його до електронної системи охорони здоров'я. Це робить винятково ендокринолог, який приймає амбулаторно. Він же виписує пацієнтові перший електронний рецепт у програмі "Доступні ліки".

Як отримати безкоштовні ліки

Отримати безкоштовні препарати ви можете на підставі рецепту. Він може бути як в електронному вигляді, так і в паперовому.

Оператори контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 допоможуть вам знайти медустанови, де можуть виписати рецепт на "Доступні ліки" та вкажуть адреси аптек, у яких відпускають ліки за цією програмою.

Раніше, "Коментарі" повідомляли про те, які продукти потрібно їсти, щоб швидше зігрітися.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини