Головна Новини Суспільство медицина У світі відбувається акція на підтримку чоловічого здоров'я
commentss НОВИНИ Всі новини

У світі відбувається акція на підтримку чоловічого здоров'я

Відома істина: більшість чоловіків терпіти не може ходити лікарями. На проблеми зі здоров'ям сильна стать не звертає уваги до останнього, і потрапляє на прийом до лікаря тоді, коли хвороба зайшла надто далеко.

18 листопада 2021, 17:55
Поділіться публікацією:

В усьому світі триває щорічна акція "Movember". Її мета – привернути увагу до найбільш небезпечних проблем зі здоров'ям чоловіків, зокрема онкологічних захворювань. Про це повідомляє Укрінформ.

У світі відбувається акція на підтримку чоловічого здоров'я

чоловіче здоров`я - фото з відкритих джерел

Подробиці розповів голова Національної служби здоров'я України Дмитро Самофалов під час брифінгу.

"У всьому світі листопад є місяцем піклування про чоловіче здоров'я. Саме цього місяця проходить акція "Movember" – від англійського moustache – вуса та november – листопад. Чоловіки відрощують вуса, щоб привернути увагу до раку простати та інших онкозахворювань", — сказав Самофалов.

За словами фахівця, рак простати входить до п'ятірки хвороб, які є головними причинами смертності серед чоловіків. Це захворювання четверте у списку після раку органів дихання, кишечника та шлунка.

"Звертайтеся до своїх сімейних лікарів не лише тоді, коли щось болить. Онкологічні захворювання часто мають чітких симптомів. Профілактичні огляди допомагають виявити проблему на ранніх етапах та підвищують шанси на повне вилікування", — наголосив Самофалов.

Він зазначив, що причинами, які вимагають звернення до сімейного лікаря чи терапевта, є проблеми з сечовипусканням, біль у спині, стегні чи тазі, адже це можуть бути перші ознаки раку простати. Після обстеження лікар може виписати направлення на аналіз крові на ПСА (простат-специфічний антиген) або візит до уролога.

За словами Самофалова, прийом за направленням є безкоштовним у медичних установах, які уклали договори з Національною службою здоров'я щодо пакету амбулаторної допомоги.

"У 2021 році було створено 816 тисяч електронних напрямків лікаря-уролога. З них 384 тисячі людей вже отримали консультацію", — сказав Самофалов.

Він додав, що актуальними для чоловіків є такі види досліджень, як колоноскопія (дослідження кишечника); гастроскопія (дослідження шлунка); бронхоскопія (дослідження бронхів); цистоскопія (дослідження уретри та сечового міхура) У пакетах на ці послуги є вікові обмеження для пацієнтів. Гастроскопія, цистоскопія, бронхоскопія є безоплатною для пацієнтів з 50 років, колоноскопія – з 40 років. Молодші пацієнти можуть отримати безкоштовну допомогу. Для цього їм потрібно мати направлення лікаря та звернутися до медичних закладів, які мають угоди з НСЗУ за амбулаторним пакетом.

Акція Movember або "Вусопад" проводиться щорічно у листопаді. Цього місяця чоловіки у всьому світі відрощують вуса, щоб привернути увагу до проблеми раку простати. Небайдужі люди роблять пожертвування на вивчення та боротьбу з раком та іншими чоловічими захворюваннями.

Нагадаємо, що портал "Коментарі" раніше публікував рекомендації щодо того, як зберегти чоловіче здоров'я.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини