Стало відомо, чи можна не носити маску після вакцинації

Експерт розповіла, чи можуть пом'якшити масковий режим в Україні після масової вакцинації

У зв'язку з вакцинацією в Україні у звичайних громадян виникає чимало запитань. У тому числі: "Якщо людина зробила щеплення, то їй можна ходити без маски? Як в інших країнах?" Сайт "Коментарі" розбирав ситуацію з експертом.

Вакцинація в Україні: до масовості далеко

На сьогодні в значній частині країн світу офіційно почалася вакцинація. В Україні поки її випадки - швидше виняток із загального правила, зазначає адвокат, експерт Українського інституту майбутнього (УІБ) з питань правоохоронної та судової діяльності, кандидат юридичних наук Мирослава Чорноусько.

"Так, за оцінками МОЗ, з 24 по 28 лютого було щеплено всього 3000 громадян. І, попри плани міністерства надалі значно підвищити показники вакцинації, слід розуміти, що до її масовості ще далеко, - каже експерт. - Разом з тим, як в Україні, так і в інших країнах, преференцій щодо можливості відмови від масочного режиму після вакцинації не встановлено. Більш того, таких пом'якшень навряд чи можна очікувати".

Навіть за даними ВООЗ вакцинація не є гарантією уникнення зараження як COVID-19, так і будь-якими іншими вірусними хворобами. Йдеться лише про формування так званого "колективного імунітету", що нібито може мінімізувати ризики гострих спалахів хвороби.

Досвід інших країн: що дає наявність щеплення проти COVID-19

Говорячи про досвід тих країн, де вакцинація відбувається швидкими темпами і на основі "добровільного примусу", Мирослава Чорноусько підкреслює, що і там наявність щеплення не звільняє від обов'язку дотримуватись вимог щодо носіння засобів захисту.

"Факт вакцинованості особи швидше передбачає більш високу ймовірність доступу до тих благ і реалізації тих прав, які раніше мали безумовний характер. Але мова не йде про отримання додаткових благ або розширення прав. Наприклад, в Ізраїлі, де вакцинна кампанія є чи не найбільш жорсткою, сьогодні мова йде про те, що навіть після завершення карантинних заходів (а країна перебуває вже в умовах третього карантину) без наявності щеплень доступ практично до всіх установ буде заборонений. Тобто, якщо проводити паралелі, відбувається щось схоже на те, що ми маємо в Україні щодо масочного режиму", - пояснює експерт.

За її словами, сьогодні в більшості країн, обов'язковим стало носіння респіраторів підвищеного класу захисту.

"Більш того, в Чехії, Німеччині стало обов'язковим перебування в респіраторах навіть на вулиці, діє комендантська година і суворі обмеження щодо пересування. При цьому, штрафи за відсутність масок є досить високими - від 180 євро. У Чехії - 10 000 крон. Також носіння масок обов'язково всюди, крім будинку і автомобіля, в Іспанії. Водночас, наприклад, заняття в спортзалах в частині країн можливо лише за наявності довідки про вакцинацію (тобто факту двох необхідних вакцин)", - розповідає Мирослава Чорноусько.

Таким чином, підкреслює вона, навіть для вакцинованих осіб в цей час не встановлено звільнення від носіння масок.

"В Україні це поки не є таким актуальним, з огляду на порівняно низьке охоплення вакцинацією, а також не настільки жорсткі карантинні обмеження. Однак навіть при зростанні такого охоплення, подібні кроки є малоймовірними", - резюмує експерт.

Раніше повідомлялося, які країни лідирують за темпами вакцинації. Всі країни світу ми зібрали в одній інфографіці.