Головна Новини Суспільство медицина Сльози пацієнта допоможуть визначити тяжкість коронавірусу
commentss НОВИНИ Всі новини

Сльози пацієнта допоможуть визначити тяжкість коронавірусу

В сльозах хворих COVID-19 ті ж маркери запалення, що і в крові

10 грудня 2020, 12:15
Поділіться публікацією:

Коронавірусна інфекція, яка за словами вірусологів піддалася мутаціям вже 12 тисяч разів, протікає у кожної людини по-своєму. У деяких фіксують легку форму захворювання, а деяким потрібна госпіталізація. Іспанські лікарі недавно заявили, що форму COVID-19 можна визначити пацієнтові за складом його сліз.

Сльози пацієнта допоможуть визначити тяжкість коронавірусу

коронавірус можуть визначати по сльозах / © Shutterstock / Fotodom

Вчені в ході дослідження, в якому взяло участь 103 пацієнти (41 здоровий і 62 з коронавірусом), визначили, що в сльозах хворих людей підвищений вміст цитокінів — білкових молекул, які допомагають організму боротися зі збудником інфекції. Тобто, в складі сліз є ті ж маркери запального процесу, що і в плазмі крові.

Правда, у нового методу є одне "але". Фахівці вважають, що в мазку, взятому зі слизової оболонки ока у хворого COVID-19, який переносить захворювання в легкій або безсимптомній формі, вірусних частинок буде недостатньо для постановки точного діагнозу.

Професор Альберт Різванов прокоментував нове дослідження західних колег, зазначивши, що коронавірус насамперед потрапляє в організм через рот, ніс, очі, тому не дивно, що ці тканини запалюються першими, відповідно, за допомогою них і можна визначити наявність захворювання.

Нагадаємо, представники компанії Pfizer, яка створила вакцину від коронавірусної інфекції, склали схему, по якій можна відрізнити COVID-19 від грипу і застуди.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що 8 грудня 2020 року Великобританія стала першою країною, яка почала масову вакцинацію від коронавірусу. Першою щеплення від COVID-19 отримала 90-річна жінка Маргарет Кінан.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини