Головна Новини Суспільство медицина Що з’їсти, щоб не облисіти: вчені наполегливо рекомендують
commentss НОВИНИ Всі новини

Що з’їсти, щоб не облисіти: вчені наполегливо рекомендують

Густа розкішна шевелюра – це, на жаль, не назавжди. Але облисінню можна запобігти

13 липня 2023, 19:15 comments1101
Поділіться публікацією:

Що з’їсти, щоб не облисіти: вчені наполегливо рекомендують

Лисина - не приговор. Дуейна "Скалу" Джонсона вона не турбує (фото з відкритих джерел)

Вчені переконані: аби волосся було здоровим і взагалі – було, немає нічого важливішого, ніж відповідне харчування. Правильно сформувати свій раціон потрібно заздалегідь, а не тоді, коли починаєш активно втрачати волосся

У більшості чоловіків облисіння (алопеція) починається в 40+. Причини різні: генетика, часті стреси, гормональні зміни, захворювання (відомі випадки повного випадіння після коронавірусу), неправильне харчування. У цьому ланцюжку харчування – те, що людина точно може контролювати.

Китайські вчені виявили, що ризик повного випадіння волосся значно зростає у тих, хто регулярно вживає солодкі газовані напої. Зловживання солодощами теж шкодить волоссю.

 В зоні ризику – любителі чипсів. Відомо, що чіпси можуть містити до 46% трансжирів, які знижують кількість чоловічих гормонів. Облисіння якраз і є одним із симптомів зменшення рівня тестостерону в організмі.

Ще один "убивця волосся", на думку науковців, – суші. А вірніше, велика кількість солі у їхньому складі. Через неї шкіра голови починає дуже інтенсивно виділяти жир, що стає причиною випадіння волосся.   

Останні дослідження проблеми алопеції, проведене британськими вченими, показало: облисіння повязане з дефіцитом в організмі двох мікроелементів – цинку та заліза. Цинк покращує роботу сальних залоз навколо фолікулів. Залізо – важлива складова гемоглобіну, який транспортує по організму кисень, необхідний для росту будь-яких клітин волосяних у тому числі. Цинк в організмі людини не виробляється, тому отримати його можна тільки з певних продуктів. Із залізом ситуація простіша, але його рівень також потрібно поповнювати, оскільки з різних причин він може падати.

При дефіциті цинку лікарі рекомендують налягати на яйця, молочні продукти, печінку та яловичину. Яйця краще вживати перепелині – в них більше поживних речовин, до того ж є вітамін Е, що приймає участь в жировому обміні, та Омега-3.

Багате на цинк насіння льону – його краще вживати сирим, попередньо подрібнивши в кавомолці (до речі, воно запобігає не тільки випадінню волосся, а й ранній сивині).  

Найбільше заліза, що гарно засвоюється, міститься в печінці та субпродуктах, баранині, яловичині, мясі качки, креветках, консервованих морепродуктах, в рибі сімейства лососевих. Також воно є в бобах і червоному м’ясі. До речі, засвоюванню заліза дуже сприяє гранатовий сік – щодоби потрібно випивати 300 мілілітрів.

Недавні дослідження виявили ще один продукт, який допомагає боротися з облисінням: мова йде про васабі. Саме так – суші стимулюють випадіння волосся, а термоядерний соус, який до них подають, – рятує від  алопеції. Ізосапонарин, що входить до його складу, здатен активувати клітини волоска і сприяє виробленню колагену, необхідного для відновлення волосся. Причому більш ефективний він, коли контактує зі шкірою голови. Але якщо вживати його ще й "всередину", вийде практично подвійний ефект. От тільки васабі має бути справжній, а не той соус сумнівної якості, який зазвичай ми їмо.

Раніше "Коментарі" писали проягоду, яка покращує розумові здібності

А також про те, що японці навчилися вирощувати нові зуби




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини