Головна Новини Суспільство медицина Що робити, якщо у вас почастішав пульс
commentss НОВИНИ Всі новини

Що робити, якщо у вас почастішав пульс

Як знизити високий пульс у домашніх умовах

22 лютого 2024, 06:50 comments2088
Поділіться публікацією:

Як передає портал "Коментарі", пульс дозволяє провести оцінку роботи організму та здоров'я людини загалом. Високий та надто низький пульс може свідчити про розвиток захворювань чи патологій.

Що робити, якщо у вас почастішав пульс

Пульс. Фото: з відкритих джерел

Єдиного показника норми пульсу немає. Для кожної людини він індивідуальний. Але у медицині є межі усередненого значення норми частоти серцебиття. Показники можуть відрізнятися залежно від віку. Наприклад, у дітей пульс значно вищий, ніж у дорослих. Залежно від віку норми показників можуть бути такими: віком від 18 до 30 років середні характеристики норми становлять від 60 до 80 ударів; віком від 30 до 40 років діапазон показників становитиме від 50 до 90 ударів; від 40 до 60 років кількість ударів коливатиметься від 50 до 95 ударів; у людей віком від 60 років пульс може бути в проміжку від 60 до 90 ударів.

Якщо у вас високий пульс – не панікуйте, заспокойтеся, випийте холодної води, полежіть і переміряйте пульс хвилин через 15-20. Якщо пульс прийшов до норми, це не є небезпечним.

Якщо у вас високий пульс і при цьому виникають небезпечні симптоми – висока температура, біль у животі чи серці, порушення свідомості та орієнтації, запаморочення або інші подібні, – необхідно негайно викликати швидку допомогу та до її приїзду залишатись у ліжку. До приїзду лікарів не варто приймати жодних ліків, можна пити маленькими ковтками прохолодну воду без газу та добавок.

Якщо ви не знаєте причини підвищення пульсу, варто прийняти 30 крапель розчину валеріани, собачої кропиви, корвалолу або валокордину, полежати і заспокоїтися. Можна покласти під язик валідол, відкрити вікно, подихати свіжим повітрям. Якщо у вас є тонометр, виміряйте тиск, можливо, причина його підвищення.

Існує кілька способів, які можуть допомогти впоратися із високим пульсом до приїзду швидкої допомоги. Дані методи не слід застосовувати хворим із шлуночковою тахікардією, яка розвивається у людей з кардинальними серцевими патологіями. Частота серцевих скорочень при шлуночковій тахікардії може дорівнювати або перевищувати 120 ударів на хвилину.

При високому пульсі та поганому самопочутті варто глибоко вдихнути, трохи напружитись на видиху, покашляти.

Несильно натиснути на очні яблука, сильно стиснути ямку в ділянці лівої руки в місці переходу кисті, потримати це місце затиснутим близько хвилини.

Можна помасажувати бічну поверхню шиї в області сонних артерій.

Вмити обличчя крижаною водою або опустити голову в тазик із холодною водою.

Якщо в будинку є ліки, можна прийняти анаприлін під язик у дозі 20 мг. Також можна прийняти 1 капсулу кордарону або 150 мг пропанорма.

При підвищенні тиску варто прийняти ваш звичний препарат і стежити за тиском.

Читайте також на порталі "Коментарі" – золоте молоко, яке допомагає при застуді та підтримує імунітет: як приготувати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини