Головна Новини Суспільство медицина Що робити громадянам в разі виникнення хімічної аварії
commentss НОВИНИ Всі новини

Що робити громадянам в разі виникнення хімічної аварії

В разі хімічної аварії слід дослухатися інструкцій ДСНС або влади

4 березня 2022, 15:09
Поділіться публікацією:

В разі виникнення хімічних аварій населенню варто пам'ятати, що робити. Хімічна аварія виникає в разі порушення технологічних процесів, пошкодження сховищ, ємностей, трубопроводів. Про це повідомляють в Центрі громадського здоров'я.

Що робити громадянам в разі виникнення хімічної аварії

Фото ілюстративне / Pixabay

В разі виникнення ситуацій, слідуйте вказівкам місцевої влади та ДСНС. В залежності від того, витік якої речовини стався, треба застосовувати різні методики власного порятунку.

Симптомами отруєння хімічними сполуками може відбутися слизових оболонок, утруднення дихання, кашель, виділення мокротиння, іноді і з домішками крові, нежить, відчуття сухості в горлі, осиплість голосу, нежить, носова кровотеча, біль у грудях, загальна слабкість, запаморочення, головний біль, може виникнути загострення астми, емфіземи.

Отруєння хлором: різкий біль у грудях, різь в очах, сльозотеча, задишка, сухий кашель, блювання, порушення координації рухів та поява бульбашок на шкірі. В разі поширення хлору слід підніматися на верхні поверхи, бо хлор опускається вниз. Використовуйте протигази всіх типів, ватно-марлеві пов’язки, змочені водою або 2-5% розчинами питної соди.

Отруєння аміаком: підвищене серцебиття та пульс, судоми, ядуха, різь в очах, сльозотеча, нежить, кашель, почервоніння і свербіж шкіри. Аміак легше повітря, тому спускайтеся на нижні поверхи. Використовуйте маски змочені розчином оцтової або лимонної кислоти в воді або протигаз. Виходити з району зараження слід поперек повітряного потоку (вітру).

Як поводити себе в приміщеннях

Закрийте вікна і двері, димоходи, вентиляційні люки, на вхідні двері прибийте щільну тканину, заклейте щілини в вікна і стиках рам скотчем, плівкою тощо.

На місцевості: шукайте низину (долину, яр, якщо це витік аміаку, якщо хлору — виходити на підвищену місцевість, не сидіти довго в підвалах та напівпідвальних приміщеннях. Використовувати засоби захисту органів дихання, слідкувати за  напрямком вітру. Виходити слід в сторону, перпендикулярну напрямку вітру.

Якщо вітер змінився або є сигнал про закінчення хімічної небезпеки ви вийшли із забрудненої зони, виконайте прості рекомендації. Провітріть приміщення, змініть верхній одяг, приміть душ або вимийте відкриті частини тіла з милом не робіть фізичних навантажень, продукти харчування (овочі та фрукти) промити слабким (2%) мильно-содовим розчином.

Перша медична допомога при хімічній небезпеці

При ураженні хлором: 

— Постраждалого виведіть на свіже повітря, дати подихати парами води або аерозолем 0,5% розчину питної соди протягом 15 хвилин. Людина не має стояти, чи пересуватися самостійно, транспортувати теж лише у лежачому положенні. Основним засіб боротьби з хлором є вода.

При ураженні аміаком:

— Постраждалого слід негайно винести на свіже повітря, транспортувати потерпілого необхідно у лежачому положенні. Забезпечити тепло та спокій, дати подихати зволоженим киснем.

Раніше ми писали, що робити в разі радіаційної аварії населенню.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини