Головна Новини Суспільство медицина Російська вакцина від коронавірусу: що це значить в геополітичному сенсі
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Російська вакцина від коронавірусу: що це значить в геополітичному сенсі

Експерти вважають, що лідерство в боротьбі з коронавірусом важливо в геополітичному розрізі

12 серпня 2020, 16:59 comments1003
Поділіться публікацією:

Президент РФ Володимир Путін заявив, що в Росії створили нову вакцину від коронавірусу . ВООЗ і ряд світових лідерів (США, Німеччина) скептично (і навіть критично) поставилися до цієї заяви. "Коментарі" дізналися у експертів, наскільки політична доцільність тут перевищує епідеміологічну і чи міг Кремль піти на завідомо неправдиве повідомлення.

Російська вакцина від коронавірусу: що це значить в геополітичному сенсі

"Гонка за вакциною від коронавірусу може сприяти появі нових світових лідерів"

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник вважає, що якщо сказане Путіним — правда, і росіяни, дійсно, створили вакцину від коронавірусу, то РФ отримує серйозний геополітичний і навіть геостратегічну перевагу.

"Гонка за вакциною від COVID-19 може посилити когось із старих світових лідерів або сприяти появі нових, — пояснює експерт. — Адже той, у кого є вакцина, зможе серйозно впливати на ситуацію в світі ".

Тому, підкреслює Руслан Бортник, не дивно, що все гостро відреагували на заяву Путіна. При цьому директор УИП не виключає і політичних спекуляцій навколо теми коронавірусу і вакцини.

"Думаю, на рівні ВООЗ повинна бути створена комісія, яка вивчить препарат і винесе вердикт. У підсумку можна говорити або про декілька нобелівських премії (з хімії, а також — премії миру), або — про чергову фальсифікацію. Але встановити це можуть тільки фахівці ", — резюмує Руслан Бортник.  

"У міжнародних колах цю подію підноситься як досягнення російської влади"

Поки все виглядає як суто міркування політичної доцільності, вважає політолог-міжнародник Денис Пілаш.

"А саме: обігнати команди у всіх інших країнах (Німеччина, Великобританія, Китай, Японія, США і т.д.), і з цією метою пожертвувати життєво важливими етапами тестування. Адже кількість протестованих обчислюється десятками осіб, тобто справа не дійшла до третього етапу, коли вакцинацію проводять на тисячах добровольців ", — зазначає експерт.

Чи міг Центр ім. Гамалії зробити якусь вакцину? Цілком, вважає Денис Пілаш. Адже у нього є досвід вакцини від еболи, наприклад.

"Чи достатньо охоплено випробовуваних і чи достатньо часу пройшло, щоб говорити про ефективність, та ще й безпеки нової вакцини? Фахівці кажуть, що немає, — зазначає політолог-міжнародник. — Плюс — результати ні проміжних, ні фінальних досліджень по цій вакцині не публікуються в наукових журналах, що вселяє ще менше довіри в професійному середовищі ".

Зате, підкреслює Денис Пілаш, як у внутрішньодержавної пропаганді, так і в певних міжнародних колах цю подію вже інструменталізіруется як "досягнення російської влади".

"Для Путіна і Росії важливо першими створити вакцину"

"Я думаю, що в даній ситуації, дійсно, подібні заяви і вся гонка за вакциною — перш за все, політично мотивоване прагнення", — говорить політолог Андрій Окара.

За його словами, якщо світ ще до недавнього часу описувався в категоріях геополітики, геоекономіки, то зараз буде трансформація — в геоекономіки-геоепідемологіческую категорію.

"Цілком можливо, що тема вірусів, вакцин може стати однією і топ-тем світової конкуренції і світового домінування, — зазначає політолог. — У Росії саме так почали ставитися до цієї теми. Ідея була така, що мікро-біологія — то поле, на якому РФ може продемонструвати свою ефективність, передові позиції, наявні у неї в даній сфері. І в даній ситуації першими створити вакцину — це важливо для іміджу Росії, її політичного режиму, особисто Путіна ".

Андрій Окара не виключає, що в Кремлі нові глобальні трансформації приміряють до фрази з Біблії "і останні стануть першими". Суть в тому, щоб повернути статус передової держави.

Наскільки це все адекватно і безпечно — питання відкрите. Наприклад, зазначає політолог, викликає питання анонсується примусова вакцинації лікарів і вчителів, які знаходяться в групі ризику.

Андрій Окара звертає увагу: "Путін фактично вперше за 20 років влади сказав про свою дочку, яка нібито відбулася дану вакцинацію. Причому не уточнив про який (а і у нього дві). Такого не було ніколи раніше. Повідомив, що їй ввели вакцину, після чого температура через якийсь час стала нижче. Те, що Путін навів приклад з дочкою, вказує, що це для нього неймовірно значуща тема ".

За словами політолога, його знайомі, які є фахівцями в Епідемологія, сказали, що таке щеплення собі точно робити не будуть.

"Пояснили так. По-перше, було проведено мала кількість досліджень. По-друге, вірус злісний, він мутує. І вакцина може бути актуально лише для певного штаму ", — каже Андрій Окара.

Як раніше повідомляли "Коментарі", гравець футбольного клубу "Барселона" заразився на коронавірус.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини