Головна Новини Суспільство медицина Процес у ступорі: чому загальмувалась розробка української вакцини проти COVID-19
commentss НОВИНИ Всі новини

Процес у ступорі: чому загальмувалась розробка української вакцини проти COVID-19

Розробка української вакцини проти COVID-19, яку винайшли львівські вчені, призупинилася

29 грудня 2021, 15:42
Поділіться публікацією:

Нещодавно українські ЗМІ рясніли заголовками про те, що українські вчені та медики близькі до того, щоб розробити першу вітчизняну вакцину проти коронавірусу. Тоді успіхами про перші розробки похвалилися львівські вчені. Ось тепер процес розробки опинився на паузі. Причина більш ніж банальна – брак фінансування. Як передає видання "Коментарі", про це в інтерв'ю "Суспильному" розповів керівник Інституту біології клітин Національної академії наук, академік Андрій Сибірний.

Процес у ступорі: чому загальмувалась розробка української вакцини проти COVID-19

Вакцинація. Фото з відкритих джерел

Керівник Інституту взагалі зробив похмурий прогноз, заявивши, що через відсутність до розробки інтересу з боку влади та належного фінансування розробка української вакцини ніяк не просуватиметься.

За словами Андрія Сибірного, вакцину почали тестувати на гризунах. Ось тільки щоб перейти до наступного етапу і почати проводити випробування на великих тваринах потрібні великі гроші, приблизно 300-500 млн. євро. Після того, як вакцина показала свою ефективність на мишах, можна і потрібно було б приступати до другого етапу.

Вчений зазначає, що у гризунів з'явилися антитіла до вірусу. Але наступним кроком слід перевіряти, чи захищає вакцина від смерті через COVID-19 на трансгенних мишах у Польщі, бо в нашій країні відсутні відповідні лабораторії. І вже після випробувань у Польщі можна було б повертатися в Україну, де випробовувати вакцину на приматах, тобто на більших тваринах.

Андрій Сибірний пояснює ситуацію, що склалася, дуже просто. У той час, коли вчені завили про перші свої розробки при владі з'явився інтерес, тому що тоді на ринку був дефіцит вакцин, потрібно було стояти місяцями в черзі і не факт, що обіцяну вакцину вдавалося отримати. Тепер із цим проблем немає. Ті компанії, які раніше розробили вакцини, готові поставити партії в необхідних кількостях. Інтерес влади випарувався.

Читайте також на порталі "Коментарі" – експерти вважають, що українська влада схаменулась надто пізно з розробкою вітчизняної вакцини.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини