Головна Новини Суспільство медицина Про бустер, "підйомні"для лікарів, відсторонення від роботи, оновлення зон: розповів міністр Віктор Ляшко
commentss НОВИНИ Всі новини

Про бустер, "підйомні"для лікарів, відсторонення від роботи, оновлення зон: розповів міністр Віктор Ляшко

Віктор Ляшко повідомив, що з "червоної зони" вийдуть 9 областей

3 грудня 2021, 12:35
Поділіться публікацією:

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко розказав, коли українці зможуть очікувати на передові ліки від коронавірусної хвороби та в якому місяці буде робитися бустерна вакцинація. Про це повідомляє кореспондент порталу "Коментарі".

Про бустер, "підйомні"для лікарів, відсторонення від роботи, оновлення зон: розповів міністр Віктор Ляшко

Дев'ять областей вийдуть із "червоної" зони, фото з відкритих джерел

Також міністр повідомив, що в бюджеті на 2022 рік закладено чимало коштів на медицину й на які сфери вони будуть виділятися. За словами чиновника, вже наступного тижня комісія ТЕБ і НС прийме рішення щодо дев'яти областей про їх вихід з "червоної" зони.

Віктор Ляшко нагадав українцям, що незважаючи на вакцинацію все одно слід носити маску, дезінфікувати руки та тримати дистанцію. За його словами, наявні в Україні тест-системи будуть показувати, що є коронавірусна хвороба, навіть якщо людина інфікувалася Омікроном.

Після відбору біологічного матеріалу він передається на секвенування, тобто це розкладається геном вірусу. Тоді науковці можуть виявити  який це штам, а їх всього понад 13 000 на планеті.

"Лікування коронавірусної хвороби на сьогодні симптоматичне, воно прописано в протоколі. Ми чекаємо на реєстрацію і надходження препаратів прямої дії, які впливають на вірус. Дату сказати не можу, ймовірно, через місяця півтора", — зазначив міністр.

До нового переліку професій, робітники яких будуть відсторонені з 9 грудня, якщо не вакцинуються, додали медиків, працівників критичної інфраструктури, соцпрацівників та працівників місцевого самоврядування.

Міністр назвав бюджет 2022 року прогресивним, бо вперше в історії  на медицину закладено 232 млрд гривень. На програму медичних гарантій буде виділено 157 млрд гривень. Також в бюджеті передбачено додаткові кошти на закупівлю ліків для рідкісних хвороб.

Лікарям виділятимуть "підйомні", якщо вони будуть змінювати місце роботи. На ці потреби передбачено в бюджеті 100 млн грн.

Щодо розробки української вакцини, то над цим працюють два наукових інститути. Однак спочатку треба збудувати лінію на заводі в Харкові, де буде пакуватися вакцина від грипу, коронавірусу та поліомієліту. Також наразі опрацьовується іноваційний спосіб інактивації вірусу в тих умовах, які є в нашій країні. Наразі ж Львівський науковий інститут вже вирощує білок вірусу на дріжжях, щоб з нього виробляти вакцини. В кінці року має відбутися прес-конференція щодо виробництва вакцин та впровадження нових методів лікування за допомогою новітніх препаратів.

Бустерною дозою можуть почати щепити українців не раніше квітня-травня. Адже основна кількість людей завершать курс щеплення до квітня 2022 року, близько 200 тисяч. Тільки після цього їм можуть колоти бустер. Поки що Україна орієнтується на Європу. Міністр наголосив, що в 2022 році можливо буде доступна вакцина для дітей з п'яти років.

Як повідомляв портал "Коментарі", вченим у Гуанчжоу вдалося отримати з крові пацієнта антитіло-вбивцю штамів COVID-19.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини