Головна Новини Суспільство медицина Pfizer планує витіснити AstraZeneca: за що борються основні постачальники вакцин
commentss НОВИНИ Всі новини

Pfizer планує витіснити AstraZeneca: за що борються основні постачальники вакцин

Боротьба стосується поставок вакцини до бідних країн

15 грудня 2021, 11:42
Поділіться публікацією:

Pfizer і BioNtech збираються витіснити AstraZeneca як основного постачальника вакцин проти COVID-19 у глобальній програмі COVAX на початку 2022 року. Про це повідомляє Reuters.

Pfizer планує витіснити AstraZeneca: за що борються основні постачальники вакцин

Флакони з етикетками вакцини Pfizer-BioNTech і AstraZeneca - Reuters

Очікувані зміни супроводжуються проблемами для країн, які приймають вакцину, у яких бракує достатньої потужності для зберігання вакцини Pfizer, а також на тлі ризику дефіциту шприців, необхідних для введення цієї вакцини.

Згідно з даними Gavi, вакцинного альянсу, який спільно керує програмою разом із Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), наразі AstraZeneca є найбільш поширеною вакциною COVAX.

Наразі програма доставила понад 600 мільйонів вакцин майже в 150 країнах, з яких понад 220 мільйонів припадає на AstraZeneca і близько 160 мільйонів на Pfizer.

Але згідно з даними Ґаві та ВООЗ у першому кварталі наступного року Pfizer має перейти до доз, призначених програмою COVAX для майбутніх поставок.

До кінця березня COVAX має розподілити ще 150 мільйонів доз Pfizer, йдеться в документі ВООЗ.

Прес-секретар Gavi підтвердив, що Pfizer далеко попереду з точки зору "розподілених" ударів: близько 470 мільйонів доз доставлено або підготовлено до доставки проти 350 мільйонів від AstraZeneca.

Pfizer є першим постачальником вакцин проти COVID-19 до Європейського Союзу, США та Японії.

Згідно з даними ЮНІСЕФ, вона має двосторонні угоди про понад 6 мільярдів доз, що робить її найбільшим постачальником вакцин проти COVID-19.

Але AstraZeneca вважалася найважливішим постачальником для менш розвинених країн, оскільки її постачання дешевше і легше у доставці.

На початку пандемії COVAX робив ставку на AstraZeneca, але проблеми з поставками та експортні обмеження з боку провідного виробника Індії поступово зменшили сподівання.

Оскільки програма зіткнулася з проблемами із забезпеченням доз безпосередньо від виробників вакцин на тлі глобальної боротьби за щеплення, пожертви багатих країн стали більш важливими, перетворивши Pfizer на головного постачальника COVAX. 

Як повідомляли раніше "Коментарі", дві дози вакцини Pfizer-BioNTech від COVID-19, дали близько 70% захисту від госпіталізації в Південній Африці за останні тижні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини