Головна Новини Суспільство медицина Паспорт вакцинації: важливість і небезпека подібного документа
commentss НОВИНИ Всі новини

Паспорт вакцинації: важливість і небезпека подібного документа

Експерти розповіли, чи потрібні Україні паспорта вакцинації від коронавірусу

9 березня 2021, 12:04
Поділіться публікацією:

Єврокомісія планує представити в березні свій перший проект зі створення паспортів вакцинації в Євросоюзі. Імовірно, єдиний паспорт ЄС про вакцинацію від коронавірусу буде розроблений до літа. "Коментарі" попросили експертів оцінити, яка важливість і небезпека подібного документа. У тому числі в українських реаліях, коли вакцинація йде вкрай повільно, що сьогодні визнали в МОЗ.

Паспорт вакцинації: важливість і небезпека подібного документа

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Відставання наших темпів вакцинації від темпів країн ЄС — це і є основний ризик"

PR-експерт, політичний аналітик Олександр Солонько впевнений: якщо такий паспорт буде введений, то проблему матимуть саме ті країни, які провалюють вакцинацію. На жаль, в цей момент це відноситься до України.

"Масова вакцинація потенційно дозволить відновити повноцінне ділове життя, оживити багато галузей економіки. В тому числі туризм. Але якщо в Україні негайно не будуть збільшені темпи вакцинації, багато українців можуть зіткнутися з обмеженнями з виїздом за кордон. Це негативно позначиться на становищі як країни, так і її громадян", — попереджає Олександр Солонько.

За його словами, відставання наших темпів вакцинації від темпів країн ЄС — це і є основний ризик. Бо багато хто з нас стане не виїзними. Або ризикують такими стати.

"Ще маємо ризик чергової поразки в інформаційній війні. Якщо в Україні буде провалена вакцинація, то цим скористається Росія в ідеологічній війні, щоб скомпрометувати нашу державу", — прогнозує експерт.

"Такий документ збільшить динаміку роботи аеропортів, портів, вокзалів"

Доктор права, адвокат Іван Ліберман вважає позитивом створення паспортів вакцинації то, що прискорить пересування між різними країнами, послабить чинні обмеження.

"Такий документ збільшить динаміку роботи аеропортів, портів, вокзалів. Дозволить швидше рухатися між державами. Адже електронна інформація обробляється швидше, ніж письмова. Також такий паспорт дозволить відійти від тих же перебування в самоізоляції, ізоляції, в тому числі примусового (в залежності від того, що в тій чи іншій країні прийнято на законодавчому рівні або розпорядженнями урядів). Тож для тих, кому потрібно з тих чи інших причин перетинати кордон (межі), електронний паспорт вакцинації (а мова йде саме про такий) — це плюс", — зазначає Іван Ліберман.

До негативу він відносить можливість того, що може бути витік щодо стану здоров'я конкретної людини, інших персональних даних.

"Є ще один потенційний негатив. Якщо зібрана інформація через якийсь час буде використана для градації населення: за статтю, за станом здоров'я, матеріальним станом, політичними пристрастями. Людей можуть почати в електронній формі ділити, встановлюючи таким чином якісь нові правила існування, — зазначає доктор права. — Це може бути певним електронним, віртуальним інкубатором для людства, на підставі даних якого зацікавлені люди зможуть позначати політичне, економічне майбутнє певних територій і навіть цілих держав".

Раніше стало відомо, у скількох українців і які побічні ефекти зафіксовані після вакцинації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини