Головна Новини Суспільство медицина Паспорт вакцинації в Україні: плюси і мінуси наявності
commentss НОВИНИ Всі новини

Паспорт вакцинації в Україні: плюси і мінуси наявності

Документ, що підтверджує вакцинацію від коронавірусу, відкриває багато дверей, кажуть експерти

30 березня 2021, 18:56
Поділіться публікацією:

Україні знадобиться система "паспортів вакцинації", як в інших європейських державах або Сполучених Штатах. Таку думку висловив президент Володимир Зеленський. Майже відразу ж з'явилася й інформація про введення спеціальних "сертифікатів", що підтверджують проходження вакцинації від коронавірусу. Подібні документи, за словами єврокомісара з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретона, з'являться в ЄС вже в червні — з 15 числа. "Коментарі" звернулися до експертів, щоб дізнатися плюси і мінуси введення подібних документів: як у світі, так і в Україні.

Паспорт вакцинації в Україні: плюси і мінуси наявності

Україні може знадобитися паспорт вакцинації. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Україна повторює європейські наративи

На сьогодні питання розробки і впровадження "паспортів вакцинації" є загальносвітовим викликом. І розраховувати на те, що необхідність реагувати на нього обійде Україну, було б дивно. На цьому акцентує адвокат, експерт Українського інституту майбутнього (УІБ) з питань правоохоронної і судової діяльності, кандидат юридичних наук Мирослава Чорноусько.

"Після перших заяв глав інших держав і представників ЄС про введення такого документа представники української влади не мали чітко вираженого бачення з цього питання. Але коли сьогодні ЄС вже має зрозумілий план впровадження документа, обійтися без, щонайменше, політичних заяв на цю тему, якщо ми не хочемо "випадати" із загальноєвропейського дискурсу, не можна. Більш того, так чи інакше пандемія і способи її подолання (якими б вони не були) ставлять країни в умови прийняття загальних правил гри. Або залишення поза грою, — підкреслює експерт. — Інакше кажучи, не варто очікувати звільнення від необхідності мати ті документи, які вимагає держава, чиї кордони ми хочемо перетнути. І ні світову спільноту, ні окрему державу не турбуватиме наша ситуація з темпами вакцинації або доступністю вакцин".

Правильно це чи ні — питання риторичне, зазначає Мирослава Чорноусько. Тому постановка президентом питання про такі паспорти — швидше закономірна.

"До того ж, не вдасться просто взяти і відмовитися від вирішення питання того, як забезпечити в майбутньому можливість вільного пересування українців по світу в умовах нової реальності. Так, відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил, Угоди про асоціацію між ЄС і Україною, попередження поширення інфекційних захворювань є одним із пріоритетних напрямків міжнародно-правового співробітництва держав у сфері охорони здоров'я. Інша справа — який вплив вакцинна паспортизація може надати на дотримання прав громадян. Чи не спровокує їх обмеження", — розмірковує експерт.

Вакцинацію перетворюють в "добровільно-примусову"

Мирослава Чорноусько з жалем відзначає, що в умовах низького рівня довіри до влади в цілому і до МОЗ зокрема, а також з огляду на обмежену доступність вакцин в Україні, темпи вакцинації у нас залишаються надповільними. Зрозуміло, що з огляду на такий стан справ "вакцино-паспортизація" є виключно вимушеним заходом.

"У той же час, це не ніяк не пом'якшує її дискримінаційного характеру, — продовжує Мирослава Чорноусько. — Особливо беручи до уваги заяви окремих народних депутатів про необхідність введення тотальних обмежень для невакцинованих громадян за зразком Ізраїлю".

При цьому, підкреслює експерт, практично всі варіанти ведуть до перетворення добровільної вакцинації на "добровільно-примусову". Адже вже зараз частина громадян, які не збираються вакцинуватися за звичайних умов, готові поступитися своєю позицією, якщо це буде необхідно для можливості вільного перетину кордонів і реалізації прав.

"Таким чином, мова йде про тотальну підміні понять, в тому числі — в частині забезпечення загальновизнаних прав. Так, наприклад, зараз добровільна вакцинація може розглядатися як одна із форм реалізації індивідуального права людини в сфері охорони здоров'я. У той же час ми є свідками того, як право фактично перетворюється на обов'язок. Дискримінаційність такої пропозиції підтвердила і ВООЗ. Ймовірно, саме тому досі законодавство країн світу не містить прямого обов'язку по вакцинації, хоча і йде на компроміси в частині жорсткого "заохочення" до вакцинації. У будь-якому випадку, потрібно розуміти, що держава повинна встановлювати тільки такі обмеження, які визначаються законом, і лише наскільки це відповідає природі права. І винятково з метою сприяти загальному добробуту в демократичному суспільстві", — впевнена Мирослава Чорноусько.

Насправді ж, за її словами, доводиться констатувати ризик обмеження свободи пересування, гарантованої ст. 33 Конституції України. Крім того, вже зараз можна прогнозувати загострення проблеми доступу до освіти дітей із відсутністю відповідних щеплень, а також виникнення проблем із забезпеченням трудових прав громадян.

"Неминучим у зв'язку з цим буде поглиблення кризи судової системи — після посилення відповідних обмежень, які громадяни так чи інакше будуть оскаржувати, захищаючи свої права. Цілком ймовірно, що в разі введення тих чи інших жорстких обмежень, постане питання їх конституційності. Таким чином, суспільство стоїть на порозі нової епохи, з точки зору перегляду прав людини та громадянина", — констатує кандидат юридичних наук.

Повинна бути альтернатива

Виконавчий директор Української Асоціації турагенцій Павло Григораш вважає, що мати можливість подорожувати з паспортом вакцинації краще, ніж не мати такої можливості в принципі.

"Головне, щоб, по-перше, була альтернатива вакцинації у вигляді результату тесту або інших умов перетину кордону. Не всі мають доступ до вакцини, особливо в Україні. Плюс є категорія людей, що має медичні протипоказання. По-друге, щоб це не перетворилося на нову норму, а виступало лише як тимчасове обмеження на період боротьби з пандемією", — підкреслює Павло Григораш.

Паспорти вбережуть України від частковій ізоляції

PR-експерт, політичний аналітик Олександр Солонько впевнений, що для зв'язку з державами Євросоюзу Україна, очевидно, повинна орієнтуватися на правила, які там діють.

"Якщо в ЄС будуть введені паспорти вакцинації, то українцям вони знадобляться для того, щоб здійснювати ділові та туристичні поїздки в країни ЄС, — говорить експерт. — Координація з ними в цьому питанні і впровадження їх досвіду буде для України правильним кроком, якщо ми не хочемо опинитися в частковій ізоляції".

Інша справа, зазначає Олександр Солонько, що нам необхідно забезпечити масову вакцинацію.

"Крім того, побачимо, як влада здійснюватиме комунікацію з громадянами по темі сертифіката (паспорта) вакцинації. Можна не сумніватися, що різні зацікавлені сторони будуть намагатися спекулювати на цьому питанні", — прогнозує експерт.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли про те, яким буде паспорт вакцинації в Штатах.

Також на порталі можна дізнатися, що електронний паспорт отримав в Україні рівне значення з паперовим.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Алекс

30 березня 2021, 18:57

Шоу пандемиии. Коронабесие. Барановирус. Как это ещё назвать. Давайте будем честными - Зеленский переболел ковидом, и что? Его жена переболела ковидом, и тоже ничего. Тимошенко переболела ковидом и хоть бы что. Половина депутатов переболели ковидом, и всё нормально. Что за чушь. Эту так называемую пандемию вероятно придумали Ротшильды с компанией для того чтобы поработить и поставить на колени весь мир уже окончательно, это фейк, сговор продажных элит. Всех пособников лже-пандемии ждёт международный суд и трибунал, начиная с ВОЗ.

Крысолов

30 березня 2021, 18:03

Очередная мерзость от медицинских фашистов. Лечить больных им скучно. Им интересно гадить жизнь здоровым.


Новини