Головна Новини Суспільство медицина Омікрон в Україні: лікар дала поради батькам, як зберегти здоров'я дітей
commentss НОВИНИ Всі новини

Омікрон в Україні: лікар дала поради батькам, як зберегти здоров'я дітей

Медик розповіла, яких правил слід дотримуватися в період епідемії, спричиненої Омікроном

23 грудня 2021, 15:00
Поділіться публікацією:

Рада національної безпеки і оборони, Міністерство охорони здоров'я говорять про можливу п'яту хвилю захворюваності. Ми запитали в сімейної лікарки, що веде приватну медичну практику Олесі Гетьман, до чого слід готуватися українцям з огляду на те, що в Україні виявлено штам "Омікрон". Як розповсюдження штаму може вплинути на рівень захворюваності серед дітей та які поради лікаря для батьків малолітніх дітей й підлітків.

Омікрон в Україні: лікар дала поради батькам, як зберегти здоров'я дітей

В Україні виявили Омікрон, фото з відкритих джерел

За словами лікаря Олесі Гетьман, дійсно штам Омікрон заразний і швидко поширюється. Тому усім, хто не має протипоказань до вакцинації, слід зробити щеплення. Адже виробники вакцин повідомили, що випущені вакцини ефективні проти мутованого штаму, якщо людина отримала дві дози та бустерне щеплення.

"Єдиний шлях зменшити заразність і розповсюдження вірусу — це збільшення кількості імунізованих. Ті, хто перехворіли, мають отримати вакцину, а ті, хто пройшов повний курс вакцинації — бустерну дозу. Українцям слід продовжити дотримуватись правил епідбезпеки — носити маски, дезінфікувати руки, уникати місць скупчення, уникати контакту з хворими, а якщо захворіли — йти на самоізоляцію", — додає лікар.

Батькам малолітніх й підлітків та близьким людей, що мають імунодефіцитні стани, слід вакцинуватись. Таким чином вони захистять своїх рідних, в яких не виробився імунітет до вірусу.

Лікар Олеся Гетьман розповіла, які симптоми коронавірусної хвороби мають викликати занепокоєння й, коли пацієнтам може знадобитися медична допомога.

Серед серйозних симптомів такі:

- різке погіршення стану;

- температура тримається вище — 38,5 °С з прийомом жарознижуючих;

- сатурація / SpO2 ≤ 90 %, утруднене дихання / збільшення частоти дихальних рухів понад 30 дих/хв;

- зміни психічного стану, сплутаність свідомості, млявість.

Якщо всі ці симптоми є, то викликайте "швидку".

Як розповіли в Міністерстві охорони здоров'я, ревакцинальну дозу зможуть отримати медики, працівники будинків інтернатного типу. Бустер колотимуть через шість місяців з дати отримання другої дози.

Як повідомляв портал "Коментарі", лікар розповіла, як впливає на перебіг хвороби COVID-19 інфікування вірусом грипу та як переносять штам "Дельта" діти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини