Головна Новини Суспільство медицина Офіс Ради Європи в Україні презентував "Кодекс етики медпрацівників у в'язницях"
commentss НОВИНИ Всі новини

Офіс Ради Європи в Україні презентував "Кодекс етики медпрацівників у в'язницях"

Рада Європи у рамках реформи в'язниці в Україні розробила моральні норми та обов'язки для медичних працівників, що працюють із засудженими

27 січня 2021, 15:53
Поділіться публікацією:

Проєкт "ЄС та Рада Європи працюють разом для підтримки в’язничної реформи в Україні" (SPERU) презентував розроблений ними "Кодекс етики медичних працівників, які працюють в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах України". Деталі розповідає офіційний сайт представництва Ради Європи в Україні.

Офіс Ради Європи в Україні презентував "Кодекс етики медпрацівників у в'язницях"

Кодекс етики медпрацівників у в'язницях. Фото: джерело

Кодекс являє собою систему моральних норм та обов'язків медпрацівників, які працюють в установах Державної кримінально-виконавчої служби, їхні зобов'язання щодо сумлінного виконання своїх завдань, що ґрунтуються на положеннях національного та міжнародного законодавства та загальновизнаних моральних принципах.

В.о. Голови Офісу Ради Європи в Україні вбачає цінність Кодексу у тому, аби керуючись ним медичні працівники пам'ятали, що головною їхньою метою є збереження та захист життя та здоров'я людини.

"Він містить низку етичних принципів і методів прийняття моральних рішень, розуміння яких та щоденне застосування на практиці тюремними лікарями, медичними працівниками є надзвичайно важливим для надання якісної, пацієнтоорієнтованої медичної допомоги ув’язненим і засудженим на тому рівні, що громаді в цілому", — розповідає Литвиненко.

В основу Кодекса покладено багато державних документів у сфері гуманізму та захисту прав людини та громадян. Серед них: Клятви лікаря України, 8 основних принципів пацієнтоорієнтованої моделі в медицині, Етичний кодекс лікаря України, накази Міністерства юстиції у сфері пенітенціарної медицини і, звісно, Закон України про права громадян на якісну і доступну охорону здоров'я.

"Кожен медичний працівник, що працює в УВП чи СІЗО, повинен лікувати не хворобу, а пацієнта, розглядаючи його не як злочинця в умовах ізоляції та негативну особистість, а дивлячись на нього як на людину, що опинилася у важких умовах несвободи та потребує допомоги", — цитують у Раді Європи Кодекс етики.

Спільний проєкт Ради Європи та ЄС SPERU був створений на підтримку реформи в'язниці в Україні, що передбачає впровадження в'язничного режиму на реабілітаційних засадах. Команда проєкту допомагає розробити та почати застосовувати сучасний пенітенціарний менеджмент в українських реаліях.

Як повідомляв портал "Коментарі", Мін'юст вирішив кошти, отримані від платних камер в СІЗО відправляти на ремонт безкоштовних камер,  адже за час свого існування вони "заробили" 2,2 млн гривень.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини