Головна Новини Суспільство медицина Незрячі зможуть бачити: вчені представили нову технологію
commentss НОВИНИ Всі новини

Незрячі зможуть бачити: вчені представили нову технологію

Ця технологія ще не отримала медичного схвалення

9 березня 2021, 13:45
Поділіться публікацією:

Швейцарські дослідники створили незвичайний імплант сітківки ока, який дозволить людям, які втратили зір, розрізняти навколишні предмети.

Незрячі зможуть бачити: вчені представили нову технологію

Штучний зір / фото: actu.epfl.ch

Відомо, що нова технологія працює за допомогою спеціальних окулярів, які повинні носити незрячі люди. В їх оправу буде вбудований мікрокомп'ютер і цифрова камера. З їх допомогою будуть передаватися сигнали на імплант сітківки через комп'ютер, і понад 10 тисяч електролідов будуть загорятися та активувати зорові клітини очей, а зображення відправляти в мозок. В результаті незрячі люди зможуть бачити спрощену чорно-білу версію зображень, зокрема будуть розрізняти об'єкти й форми.

Один з розробників проекту Дьего Гецці зазначив, що технологія не отримала ще медичного схвалення, але була протестована на гризунах і за допомогою діагностичних приладів.

Дослідник порівняв штучний зір із зірками на нічному небі. Коли ми дивимося на них, то вчимося розпізнавати певні сузір'я, так і незрячі пацієнти з цим пристроєм будуть бачити щось подібне.

Вчені зі Швеції заявили, що вже готові встановити імплант в сітківку ока першому випробуваному.

Нагадаємо, що проблеми із зором у людини можуть виникнути під впливом багатьох чинників, зокрема через регулярний  перегляд телевізора і використання гаджетів. Лікар-офтальмолог Сергій Чуб розповів, як можна зупинити погіршення зору.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що японці створять контактні лінзи з доповненою реальністю. Цим займеться компанія Menicon — найбільший виробник контактних лінз в країні. Коли технологія вийде на ринок не відомо, але використовувати її будуть в медичних цілях.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини