Головна Новини Суспільство медицина "Невидимий" штам вірусу: вчені виявили нову мутацію Omicron, яка швидко поширюється
commentss НОВИНИ Всі новини

"Невидимий" штам вірусу: вчені виявили нову мутацію Omicron, яка швидко поширюється

Вчені відстежують новий підваріант Омікрону BA.2. Кількість BA.2 у всьому світі зростає.

26 січня 2022, 16:21
Поділіться публікацією:

Незважаючи на те, що омікронний варіант COVID-19 продовжує охоплювати земну кулю, зараз вчені спостерігають за новою мутацією Омікрону, що отримала назву BA.2. Про це повідомляє ABC News.

"Невидимий" штам вірусу: вчені виявили нову мутацію Omicron, яка швидко поширюється

Медичний працівник готує укол вакцини Moderna - ABC News

Всесвітня організація охорони здоров’я стверджує, що BA.2 не є "штамом, що викликає занепокоєння", що означає, що наразі немає доказів того, що цей новий підваріант погіршить передачу COVID-19, тяжкість захворювання або ефективність вакцин та заходів громадського здоров’я, таких як маскування та соціальне дистанціювання.

Кількість BA.2 у всьому світі зростає, принаймні 40 країн повідомляють про випадки до глобальної бази даних відстеження варіантів, але підваріант швидко поширився в Данії та Великобританії, при цьому майже половина останніх випадків у Данії пов’язана з BA.2.

Субваріант вже був виявлений в кількох штатах США, і штат Вашингтон підтвердив два випадки в понеділок, 24 січня.

Хоча з листопада 2021 року було виявлено понад 8000 випадків BA.2, незрозуміло, звідки він виник. 

"Природа вірусів — це еволюція та мутація, тому слід очікувати, що ми продовжимо бачити нові варіанти, поки пандемія триває. Поки що немає достатніх доказів, щоб визначити, чи BA.2 викликає більш важке захворювання, ніж Omicron BA.1", — сказала доктор Міра Чанд, директор з інцидентів з COVID-19 у службі охорони здоров’я Великобританії. 

Еволюція підваріантів COVID-19 не нова. Дельта-варіант також мав кілька підваріантів, але вчені називали їх усі дельта. BA.2, однак, отримав власне позначення через зростання кількості в країнах.

Хоча його називають "невидимим" варіантом омікрону, новий підваріант "абсолютно можна виявити за допомогою традиційних механізмів спостереження за допомогою швидкого тестування або ПЛР", — сказав доктор Джон Браунштейн, головний спеціаліст з інновацій Бостонської дитячої лікарні Гарвардського університету.

Звичайні тести на COVID-19 можуть показати позитивний або негативний результат, але вони не можуть визначити конкретні штами. Для цього вченим необхідно провести додаткове генетичне секвенування. Зручно, що омікронний варіант має певну генетичну ознаку, що дозволяє вченим швидко та легко визначити, чи є зразок Омікроном чи ні.

Новий підваріант BA.2 не має цієї функції, а це означає, що вчені більше не можуть використовувати цей механізм, хоча вони все ще можуть ідентифікувати підваріант за допомогою технології генетичного секвенування. Через це підваріант BA.2 іноді називають "невидимим" варіантом. Але для широкої громадськості звичайні тести на COVID-19 все одно працюватимуть для виявлення нового підваріанта.

Зрештою, хоча вчені та чиновники з охорони здоров’я закликають продовжувати дослідження та спостереження, експерти кажуть, що причин для занепокоєння немає.

"BA.2 важливий з точки зору громадського здоров’я, але на даний момент принципово не змінює серйозність впливу на населення. Потрібно ще багато роботи, щоб зрозуміти тяжкість, проривні інфекції та імунізацію, перш ніж ви зможете зробити будь-яку заяву про клінічну значимість", – сказав Браунштейн. 

Як повідомляли раніше "Коментарі", вчені виявили новий симптом штаму "Омікрон".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини