Головна Новини Суспільство медицина Названо групу людей, для яких аспірин може бути небезпечним
commentss НОВИНИ Всі новини

Названо групу людей, для яких аспірин може бути небезпечним

У пацієнтів, які регулярно приймали аспірин, захворювання виникало частіше

21 грудня 2021, 02:39
Поділіться публікацією:

Для певної групи пацієнтів ацетилсаліцилова кислота або аспірин можуть становити певну загрозу. Зокрема, з особливою обережністю до прийому препарату слід підходити хворим із такими хронічними захворюваннями як діабет, ожиріння та тим, хто має підвищений рівень холестерину. Як пише Bild, хоча аспірин вважається найбільш поширеним засобом профілактики серцево-судинних захворювань, існує зв'язок між прийомом цього препарату та ризиком серцевої недостатності. Так, за тривалого прийому аспірину цей ризик зростає на 26%.

Названо групу людей, для яких аспірин може бути небезпечним

Аспірин - фото з відкритих джерел

Такі висновки група вчених під керівництвом Блеріма Муджаджа з Левинського Католицького університету зробила, проаналізувавши результати обстеження 30827 учасників експерименту з 12 країн. Усі піддослідні були старше 40 років, мали як мінімум один обтяжливий фактор, наприклад, зайва вага, підвищений артеріальний тиск, діабет або залежність від нікотину. Чверть із них регулярно приймала аспірин. Протягом п'яти років вчені спостерігали за станом їхнього здоров'я. У 1330 року їх розвинулося захворювання серця, що призвело зрештою до серцевої недостатності. Примітно, що у пацієнтів, які регулярно приймали аспірин, захворювання виникало частіше. Ризик у цій групі був на 26% вищим, ніж у інших.

Водночас вчені зазначили, що це лише перше дослідження та взаємозв'язок прийому аспірину та виникнення серцевої недостатності потребує вивчення. Вони не виключили, що отримані дані вплинуть на протокол, який передбачає профілактичний прийом аспірину. Може бути переглянуто дозування препарату, частота його прийому тощо.

Нагадаємо, що аспірин є популярним і недорогим препаратом, який знаходиться майже в кожній домашній аптечці. Але його, як і інший лікарський засіб, потрібно правильно приймати, інакше можна спровокувати серйозні проблеми зі здоров'ям.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини