Головна Новини Суспільство медицина Найдешевший туалетний папір: ризики для здоров'я та гаманця
commentss НОВИНИ Всі новини

Найдешевший туалетний папір: ризики для здоров'я та гаманця

Бюджетні варіанти туалетного паперу можуть становити загрозу для здоров'я українців.

6 лютого 2023, 11:20 comments1429
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

В Україні минулого року туалетний папір зріс в ціні на 60%. І до кінця поточного року, експерти теж прогнозують подорожчання гігієнічної паперової продукції на 50-60%. Через такі тенденції на вітчизняному ринку з’являється все більше неякісної продукції за привабливим — найнижчими — цінами:  приблизно 6-8 грн за рулон. Однак, придбавши такий дешевий папір, споживачі потім жалкують, про що розповідають на сайтах відгуків та сторінках інтернет-магазинів.

Найдешевший туалетний папір: ризики для здоров'я та гаманця

Найдешевший туалетний папір загрожує здоров'ю

З досвіду, українці діляться, що найдешевший рожевий папір ("Кохавинка"), наприклад, фарбує шкіру та  білизну. Тож у ньому, вочевидь, використовуються фарбники у значній концентрації.

Найдешевший туалетний папір: ризики для здоров'я та гаманця - фото 2

Найдешевший туалетний папір: ризики для здоров'я та гаманця - фото 3

А за словами лікаря-дерматолога Ірини Скорогудаєвої, саме фарбники у туалетному папері можуть бути дуже небезпечними для здоров’я.

"Зазначу, що саме наявність барвників найчастіше може стати причиною подразнення в паховій зоні і в місцях безпосереднього контакту паперу і шкіри. Деякі зразки можуть викликати розвиток геморою, запальні процеси і навіть рак прямої кишки. Це відбувається через свинець, який входить до складу барвників дешевих видів туалетного паперу", — пояснює медик.

Окрім барвників, до найдешевшого туалетного паперу під час виробництва безконтрольно потрапляють наступні небезпечні для людського організму речовини:

  • Фталати — ця речовина негативно впливає на ендокринну та репродуктивну систему.
  • Хлор – використовується для відбілювання паперу.
  • Поліциклічний вуглеводень – викликає алергію.
  • Формальдегід – викликає подразнення шкіри провокує рак.
  • Бісфенол А – призводить до репродуктивних проблем.

Якщо ж мова про якісний туалетний папір та сертифікованих виробників, то рівень усіх вищеперерахованих речовин у ньому суворо контролюється на кожному з етапів виробництва шляхом лабораторних досліджень. І хоч покупець не може лабораторно дослідити папір під час шопінгу, відрізнити неякісну продукцію можна й на око.

Нафарбований найдешевший туалетний папір ("Альбатрос"), наприклад, як пишуть українці,  має досить темний колір, нерівні краї, є надто тонким і легко рветься (що значно ускладнює його використання за призначенням). 

Найдешевший туалетний папір: ризики для здоров'я та гаманця - фото 4

Крім того, довжина рулонів найдешевшого неякісного паперу, як правило, не перевищує 40 метрів. А тому, купуючи товар, варто перевірити його на щільність: для цього достатньо стиснути рулон руками.

Найдешевший туалетний папір: ризики для здоров'я та гаманця - фото 5

Найдешевший туалетний папір: ризики для здоров'я та гаманця - фото 6

Загалом, економити на гігієнічній продукції треба з розумом. Потрібно обирати товар середніх цінових категорій і бажано, звичайно, від відомих та перевірених виробників. А ось купуючи найдешевше, споживач, як правило, програє, бо отримує не тільки маленький метраж паперу, але й товар низької якості, який у підсумку може викликати ще й проблеми зі здоров’ям.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини