Головна Новини Суспільство медицина Напій, який ми звикли пити з дитинства, може підвищити ризик розвитку раку
commentss НОВИНИ Всі новини

Напій, який ми звикли пити з дитинства, може підвищити ризик розвитку раку

Вчені забили на сполох з приводу споживання молока

14 грудня 2021, 01:37
Поділіться публікацією:

Корисний напій, який вважається суперфудом, може підвищувати ризик виникнення онкологічних захворювань. Так, у жінок, які часто п'ють молоко, може збільшитися ризик захворіти на рак на 80%. Вчені забили на сполох з приводу споживання молока. Йдеться про щоденний його прийом, пише ScienceDaily. Дослідники проаналізували медичні карти понад 50 тисяч жінок за 8 років. Вони вивчили вік жінок, їхній спосіб життя, репродуктивні функції, стиль харчування, шкідливі звички, фізичну активність. При цьому вони шукали зв'язок виникнення раку та сої, але в ході дослідження здійснили корекцію з поправкою на молоко.

Напій, який ми звикли пити з дитинства, може підвищити ризик розвитку раку

Напій (фото з відкритих джерел)

Серед жінок, які не мали онкології на початку дослідження, в 1057 році з них згодом розвинувся рак грудей.

"Дослідження показало, що щоденне вживання молочного молока, навіть у невеликих кількостях, може збільшити ризик захворювання на рак грудей на цілих 80%", — йдеться у документі.

При цьому вчені додали, що ризик виникав навіть за відносно низьких доз споживання молока. "Навіть якщо жінка пила менше чашки на день, ризик раку грудей зростав", — уточнили вчені. Крім того, вони зазначили, що при вживанні двох-трьох чашок на день ризик зростав із 70 до 80 відсотків.

"Цей ефект потенційно може бути пов'язаний з природними стимуляторами, що містяться в молоці, що сприяють зростанню та поділу клітин. Ці стимулятори підвищують рівень фактора росту IGFI (інсуліноподібний фактор росту), який сильно впливає на ризик раку грудей", — пояснили експерти.

Нагадаємо, харчування безпосередньо впливає на стан здоров'я людини, тому якщо хочете запобігти розвитку багатьох захворювань, у тому числі і онкології, варто серйозно поставитися до формування свого раціону. Лікар Вільям Лі перерахував овочі, здатні вбивати ракові клітини. Фахівець радить насамперед звернути увагу на томати. У складі багато лікопіну — потужного антиоксиданту, який дозволяє мутувати здоровим клітинам людини.

До списку корисних продуктів також входить часник, він містить сполуки, що оберігають від раку, особливо від таких його різновидів, як рак шкіри, товстої кишки та легень. Також організм варто збагатити брокколі, цвітною капустою, фіолетовою картоплею, а також зеленим чаєм, цитрусовими, горіхами, ягодами та темним шоколадом. Такі висновки дослідник зробив, виходячи з результатів експерименту, в якому взяли участь понад 55 тисяч людей. За їхнім станом здоров'я спостерігали упродовж 20 років. Якщо вживати перелічені вище продукти кожен день, то можна істотно скоротити ризик розвитку небезпечних захворювань.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини