Головна Новини Суспільство медицина МОЗ спростило оформлення лікарняних листів для переселенців за кордоном
commentss НОВИНИ Всі новини

МОЗ спростило оформлення лікарняних листів для переселенців за кордоном

У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, в яких випадках українці, які перебувають за кордоном, можуть оформити лікарняний дистанційно і отримати державні соціальні виплати.

12 травня 2022, 11:46
Поділіться публікацією:

Міністерство охорони здоров'я України спростило оформлення лікарняних для тимчасово непрацездатних переселенців, які перебувають за кордоном.

МОЗ спростило оформлення лікарняних листів для переселенців за кордоном

Як повідомляє прес-служба МОЗ, йдеться про такі категорії непрацездатності:

– захворювання або травма загального характеру;

– догляд за хворою дитиною;

– вагітність та пологи;

– ортопедичне протезування.

У МОЗ наголосили, що в таких випадках українці мають право на оформлення електронної лікарняної та отримання соціальних виплат. Для того, щоб це зробити, необхідно передусім зв'язатися зі своїм сімейним лікарем.

На період дії воєнного стану це можна зробити за допомогою месенджера або електронної пошти.

"Важливо – для формування Медичного висновку про тимчасову непрацездатність (МЗВН) лікар повинен отримати підтвердження підстави набуття тимчасової непрацездатності. Таким підтвердженням має бути медичний документ (довідка або виписка), у якому зазначено діагноз/статус пацієнта", – йдеться у повідомленні.

У МОЗ також зазначають, що якщо лікарняний лист було отримано за кордоном, лікар може запросити переклад документа українською мовою.

Крім цього, у виданих за кордоном медичних документах вказується діагноз із використанням Міжнародної класифікації хвороб десятого перегляду (МКХ-10). Тому в МОЗ радять враховувати цей класифікатор при формуванні МЗВН в електронній системі охорони здоров'я.

Формувати медичний висновок за такою процедурою можна під час дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування, наголосили у Міністерстві охорони здоров'я.

Як відомо, в Україні з 1 жовтня 2021 року всі медичні установи видають електронні лікарняні листки . Перехідний етап запуску е-лікарняних по всій Україні стартував у червні минулого року. До жовтня до єдиної інформаційної медичної системи за цей час удалося підключити майже всі українські лікарні, а це близько трьох тисяч медустанов.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини