Головна Новини Суспільство медицина Міністр Ляшко - про київські школи та наявність вакцин, тисячу за щеплення та вихід з червоної зони
commentss НОВИНИ Всі новини

Міністр Ляшко - про київські школи та наявність вакцин, тисячу за щеплення та вихід з червоної зони

Пандемія COVID-19 ще триває, але школи знаходяться у особливій ситуації

19 листопада 2021, 12:29
Поділіться публікацією:

Міністр охорони здоров'я прокоментував журналістам поточну ситуацію в Києві та країні стосовно ситуації з різними аспектами пандемії, яка у деяких регіонах вже ослаблюється. 

Міністр Ляшко - про київські школи та наявність вакцин, тисячу за щеплення та вихід з червоної зони

Київські школи з понеділка виходять на навчання офлайн - ілюстративне фото з мережі

У Києві з понеділка планують перехід шкіл на офлайн навчання. При цьому столиця перебуває серед лідерів за кількістю підтверджених випадків захворювання на COVID-19. Віктор Ляшко пояснив, чому можлива така ситуація:

"З самого початку, коли запроваджений був адаптивний карантин і при появі вакцини, ми внесли такі зміни: освітні заклади можуть працювати в червоному рівні епідемічної небезпеки в разі, якщо колектив педагогів буде вакцинований. Спочатку ми говорили про 80% для жовтого рівня,а далі — про 100% вакцинованих педагогів для червоного рівня. Хто не вакцинований, повинен бути відсторонений від роботи  — для цього є всі юридичні підстави".

Вирішувати, відкривати школи чи ні, мають місцеві органи влади. Для цього вони повинні зважати ще й на світові рекомендації:

"Є інформація від Всесвітньої організації здоров'я спільно з ЮНІСЕФ, які говорять про те, що на другий рік пандемії треба старатись по-максимуму, щоб школи були офлайн, а не в онлайні, оскільки це впливає як на якість навчання, так і на соціалізацію дітей. Тому ми [ред. — уряд] також підтримуємо цю ініціативу. І прем'єр на засіданні уряду також звертався до органів місцевого самоврядування".

Але потрібно однаково зважати на епідемічну ситуацію, акцентує міністр:

"У разі її ускладнення, коли буде хворіти велика кількість дітей, потрібно приймати рішення про те, щоб закривати школи на певний період часу, щоб не було масових поширень коронавірусної хвороби".

Загалом по Україна відмічаються позитивні тенденції — вже другий тиждень зменшується кількість випадків та госпіталізацій, кількість тих, хто одужав, більша тих, хто захворів. Міністр Ляшко говорить, що Україна вже пройшла пік пандемії, але є ситуація у нашій країні залежить від сусідів: 

"Одночасно ми аналізуємо ситуацію в Європейському регіоні, зокрема, у країнах ЄС. Ми там бачимо різке зростання випадків. Тому не виключаємо, потенційно, що за короткий проміжок часу буде повторний спалах".

Щоб цього не сталось потрібно всіх вакцинувати, наполягає урядовець. Зараз кількість вакцинованих однією дозою — понад 40%, але цього мало — потрібно 70%. 

Проблем з вакцинами в українців не повинно бути — їх достатньо: наразі є 10 млн доз. У Києві ж, якщо записуватись в електронну чергу до пункту щеплення, виникають проблеми. Ляшко пояснює це тим, що для тих, хто записується через електронну чергу, виділяється певна обмежена кількість доз:

"Ви зараз записуєтесь через Медичну інформаційну систему в Центр масової вакцинації у пункт щеплення міста Києва, де виділені слоти по запису і вони досить швидко займаються. Це питання до організації по місту Києву. Тобто пфайзер є, але, щоб не було черги, вони зробили слоти і електронну чергу".

Міністр торкнувся також питання щодо тисячі гривень, яку повинні отримати двічі вакциновані з 19 грудня. Він наполягає, що кошти призначені не так для стимулювання щеплень (хоча це також є), як для допомоги підприємцям, які найбільше постраждали у період пандемії. Процедура вирішується Мінекономіки та Мінцифри. Також вишукують способи, щоб кошти могли витратити люди, які не можуть  скористатись послугами цих підприємців.

Ситуація з пандемією — під контролем, говорить Ляшко:

"В червоних зонах поки стабільно. У нас пішла тенденція до зниження. Не думаю, що будуть додаватись нові зони. Найпершою з червоної зони може вийти Луганська область, тому що вона досягла відповідних індикаторів, які передбачають вихід. Далі - йде Херсонська область".

Міністр пропонує і далі бути насторожі:

"Жодна країна ще повністю не подолала [епідемії]. Є зниження, а потім — знов хвиля. Є різні варіанти [подальших подій], давайте ми пройдемо цю [хвилю]".

Видання "Коментарі" нагадує, що люди, які мали коронавірусне захворювання, можуть отримати певні подальші ускладнення зі здоров'ям. Більше про це можна прочитати за посиланням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини