Головна Новини Суспільство медицина Лікар-інфекціоніст розповів, чи потрібно українцям хвилюватися через поширення "Омікрону"
commentss НОВИНИ Всі новини

Лікар-інфекціоніст розповів, чи потрібно українцям хвилюватися через поширення "Омікрону"

Який перебіг хвороби при інфікуванні "Омікроном" у дітей і дорослих та чого очікувати

26 грудня 2021, 19:00
Поділіться публікацією:

Віктор Ляшко повідомив 18 грудня, що в Україні виявлено штам "Омікрон". Ми запитали Юрія Жигарьова, лікаря-інфекціоніста вищої категорії, кандидата медичних наук, до чого слід готуватися українцям, як поширення штаму може вплинути на рівень захворюваності серед дітей.

Лікар-інфекціоніст розповів, чи потрібно українцям хвилюватися через поширення "Омікрону"

В Україні виявили "Омікрон", фото з відкритих джерел

За словами фахівця, всі варіанти нового коронавірусу можуть спричинити захворювання у вакцинованих людей, не лише штам "Омікрон". Щодо останнього є поки що попередні дані, що вакцини можуть бути менш ефективними проти нього, ніж проти "Дельти" та інших штамів.

"Ні до чого страшного готуватися українцям не треба. За даними, зібраними з багатьох країн світу, "Омікрон" не викликає важких поразок. Навпаки, є дані, що захворювання на штам "Омікрон" навпаки має легший перебіг, ніж при "Дельті". Якщо ми пережили "Дельту", то щодо "Омікрону" не треба сильно переживати", — наголосив лікар-інфекціоніст.

Також він пояснив, що згідно з класифікацією ВООЗ варіант "Омікрон" назвали таким, що викликає занепокоєння з двох причин. По-перше, тому що "Омікрон" швидко розповсюджується, а по-друге, вакцини можуть бути менш ефективними проти нього, ніж проти інших варіантів.

Чи збільшиться кількість хворих дітей на коронавірусну хворобу, враховуючи циркулювання нового штаму, то тут точно сказати важко, розповів Юрій Жигарьов. Ще немає остаточних висновків міжнародних експертів ВООЗ щодо цього варіанту.

"Ми бачимо, що нічого надзвичайного не відбувається. Люди хворіють, може навіть трохи легше, діти хворіють, але вони хворіли й на "Дельту", і на інші варіанти. У них зазвичай перебіг хвороби дуже легкий з незначними симптомами", — підкреслив інфекціоніст.

Точно ніхто не знає, яка захворюваність серед дітей, бо батьки звертатимуться до медиків, лише якщо будуть серйозні симптоми у малюків.

"Поки що немає жодних даних про те, що "Омікрон" може викликати серйозні захворювання у дітей", — додав Юрій Жигарьов.

Фахівець дав поради для батьків. Потрібно стежити, щоб у дитини був повноцінний раціон, достатня фізична активність. Також слідкуйте за тим, щоб у дитячій була достатня вологість повітря. Лікар підсумував, що поради такі самі, як і ті, які дають медики під час епідемій грипу або сезонному підвищенні рівня захворюваності на ГРВІ.

Раніше ми писали, про що слід пам'ятати вакцинованим українцям.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини