Головна Новини Суспільство медицина "Ковідний" фонд: куди витрачаються гроші українців
commentss НОВИНИ Всі новини

Важливо "Ковідний" фонд: куди витрачаються гроші українців

На думку експертів, прозорості розподілу грошей не вистачає української влади

7 вересня 2020, 12:15 comments1316
Поділіться публікацією:

Колишній санітарний лікар України Святослав Протас заявив, що коронавірусний фонд — це фейк, а некеровані епідеміологічні процеси, які відбуваються зараз — вина центральної влади, яка за літо не змогла навіть школи толком підготувати до нового витка пандемії. Своєю чергою, прем'єр Денис Шмигаль стверджує, що уряд розділив кошти з Фонду по боротьбі з COVID-19 на дві частини: одна призначалася безпосередньо на боротьбу з коронавірусною хворобою, інша — з наслідками пандемії (в тому числі економічними). "Коментарі" дізналися в експертів, що означають суперечки навколо Фонду: це політика чи реальна спроба розкрити корупцію, недалекоглядність або зловживання.

"Ковідний" фонд: куди витрачаються гроші українців

"Чим далі, тим влада все більше показувала свою безпорадність у боротьбі з коронавірусом"

Політичний експерт Дмитро Фучило впевнений: "Українцям давно стало ясно, що боротьбою з COVID-19 нинішня влада намагається прикрити власні економічні прорахунки, корупцію і схематози. Прикладом цього є так званий "Фонд боротьби з коронавірусом", в який Верховна Рада "залила" близько 65 млрд гривень платників податків".

Дмитро Фучило нагадує, що це Фонд був покликаний як боротися з самою пандемією, так і з економічними наслідками, викликаними нею. Сюди можна віднести виплати по безробіттю, закупівлю ШВЛ, доплати лікарям і працівникам бюджетної сфери, які залучені до боротьби з коронавірусом, облаштування лабораторій, закупівлю засобів захисту тощо.

"На папері все, начебто, добре виглядає. І звіти з екранів телевізора звучать регулярно, але ... На тлі всього цього влада спростила процедуру призначення держслужбовців без конкурсів (адже коронавірус нападе), розподіл коштів з Фонду здійснювалися в ручному режимі без тендерних процедур. Що дуже зручно особливо, з огляду на, що вони в основному "закочувалися в бетон", тобто — пішли на особистий піар-проект президента — "Велике будівництво", — підкреслює експерт. — Можемо згадати й літак "Мрія" з нібито соціальним, а як виявилося — комерційним вантажем на борту. Не кажучи вже про регулярної ротації міністрів охорони здоров'я тощо ".

Зрозуміло, що дороги будувати треба, зазначає Дмитро Фучило. І це правильно, тим більше, що прем'єр-міністр обіцяв 500 тисяч нових робочих місць. Однак, підкреслює експерт, це не повинно бути об'єктом зловживань, своєрідним "бенкетом під час чуми".

"Між тим, чим далі, тим влада все більше показувала свою безпорадність у боротьбі з пандемією. Адже крім обмежень і добивання малого бізнесу (великий досить комфортно продовжував працювати), якихось виразно механізмів протидії захворюванню населенню так і не було оголошено. Лікарі по-старому докуповують засоби захисту, потрійна зарплата такої не стала, а масові зібрання, гарантовані Конституцією, заборонені (зручно в контексті прийняття контраверсійних законів) ", — говорить Дмитро Фучило.

За його словами, напередодні місцевих виборів центральна влада придумала ще одну зручну для себе "фішечки". А саме — ранжування регіонів по карантинних обмеженнях, з можливим скасуванням виборчого процесу на даних територіях.

Експерт зазначає: "Українці відомості про COVID-19 вже сприймають як генератор випадкових чисел від влади, яка" тасує карти під себе ". Особливо це помітно на тлі відцентрових процесів, які виникли через конфронтацію між центром і місцевим самоврядуванням. Місцеві громади та мери відмовлялися підкорятися обмеженням спущеним зверху, бачачи як перші особи держави, включаючи президента з головним епідлікарем, порушують свої ж вимоги ".

Експерт вважає, що влада програє боротьбу з COVID-19, що вона за пів року не зуміла навіть забезпечити лікарні всім необхідним. Не кажучи вже про підтримку економіки, а також готовності українських шкіл до нового навчального року.

"Ситуацію, що склалася центральна влада використовувала з максимальною вигодою для себе — будь то будівництво доріг, призначення на посади за спрощеною процедурою, створення передумов скасування виборів на територіях, де у команда-Зе буде низький рейтинг (ми пам'ятаємо:" коронавірус нападе "). Найсумніше в усій цій ситуації — це те, що попереду сезонні загострення ГРВІ та друга хвиля пандемії. А час вже втрачено. І надолужимо чи — питання відкрите ... Все залежить від пріоритетів ", — резюмує Дмитро Фучило.

"Кожен хотів і хоче поживитися ласим шматком"

Політолог аналітичного центру ІНПОЛІТ Микита Трачук згоден з жорсткою оцінкою, яку Святослав Протас дав діям центральної влади.

"Сьогодні епідемія ставить нові антирекорди кожен день. При цьому карантин якщо де і вводиться, то тотально ігнорується як місцевою владою, так і самими українцями, — підкреслює експерт. — У народі зараз існує думка, що "все одно всі перехворіємо рано чи пізно", так що можна "забивати" на елементарні противірусні правила. У чомусь я згоден з людьми: так, вірус є і це даність, будинки від нього 10 років ховатися не будеш, соціальне життя та економіку зупиняти не можна. Але невже складно надіти маску і попшикати руки? "

Коментуючи заяви Дениса Шмигаль, політолог нагадав, що лише близько 20-30% з "ковідного фонду" пішло безпосередньо на боротьбу з інфекцією.

"А ось 35 мільярдів з 66 було виділено на будівництво доріг — одну з найбільш корупційних сфер в українській інфраструктурної галузі, — зазначає експерт. — Не можу сказати, на які там частини пан Шмигаль ділить гроші цього фонду. Реальна ж відкрита інформація говорить про те, що гроші були витрачені не зрозумій куди, і найімовірніше в більшості своїй банально розкрадені ".

Микита Трачук вважає суперечки навколо коштів з цього фонду хитросплетенням політико-корупційних інтересів цілого сонму різних особистостей, кланів, фінансово-промислових груп, etc.

"Кожен хотів і хоче поживитися ласим шматком, — пояснює він. — Однак є в скандалах навколо злощасних 66 мільярдів і нотки здорового глузду, боязкі і малочуючі. А вони полягають в тому, що зі справжньою епідемією Україна зіткнеться саме восени-взимку 2020-21 року. Навесні були квіточки — ягідки будуть восени та взимку. і ось тоді, коли реально розпочнеться епідемія і будуть хворіти сотні тисяч, а то і мільйони людей (дуже сподіваюся, що цього вдасться уникнути), коли медична система перестане справлятися — ось тоді-то і знадобляться десятки мільярдів з фонду. Яких, вибачте, просто немає ".

Все це, на думку експерта, виникає з абсолютного управлінського хаосу і тотальної некомпетентності "зеленої влади" в цілому і "зеленого уряду" — зокрема.

Микита Трачук зазначає: "Влада тимчасових правителів діє хаотично і навмання, крадучи як в останній раз (тим більше що так воно і є). А розгрібати це все доведеться простим українцям. Залишається сподіватися на місцеву владу, які оберуться або переоберуть за підсумками виборів. Сильні та компетентні (хочеться вірити) команди регіональних еліт на місцях будуть вирішувати питання з захворюваністю в залежності від ситуації в даному конкретному регіоні. На центральну владу особливих надій покладати не доводиться ".

"Не завадило б надати місцевим бюджетам відповідні дотації"

Для того, щоб відповісти на питання, хто правий в ситуації з фондом, варто досконально вивчити структуру витрат з держбюджету на ці цілі. Такої думки дотримується PR-експерт, політичний аналітик Олександр Солонько.

"Можу помилитися, але особисто я не бачив жодного повністю аргументованого цифрами затвердження. Ні з боку влади, ні з боку її критиків, — підкреслює експерт. — Так існує заява Новосад (міністр освіти і науки України з 29 серпня 2019 року по 4 березня 2020 року Ганну Новосад — ред.), яка говорить, що на освіту з цього фонду нічого не виділяли. тут дві сторони. Ті ж школи — це головний біль муніципалітетів. Тому чисто формально Кабмін і МОН тут може і ні до чого. з іншого боку, явно не завадило б надати місцевим бюджетам відповідні дотації ".

Негатив буде наростати, впевнений Олександр Солонько. Адже бюджет "худне" через наслідки карантину для бізнесу. Плюс — загальні кризові явища.

"Всі будуть звинувачувати один одного замість якогось зрозумілого рішення, що робити далі", — прогнозує аналітик.

Раніше "Коментарі" дізналися в експертів, наскільки раціонально влада використовує гроші з коронавірусного фонду.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини