Головна Новини Суспільство медицина Кальяни курити небезпечно: МОЗ попереджає
commentss НОВИНИ Всі новини

Кальяни курити небезпечно: МОЗ попереджає

За даними ВООЗ, одна година куріння кальяну еквівалентна приблизно 100 викуреним сигаретам.

2 грудня 2021, 03:00
Поділіться публікацією:

Міністерство охорони здоров'я роз'яснило про небезпеку куріння кальянів. Про це повідомило міністерство #Буквам. За даними ВООЗ, одна година куріння кальяну еквівалентна приблизно 100 викуреним цигаркам. Результати опитування ESPAD2019 показали, що майже 32,2% молодих людей віком від 14–17 років мають цей досвід. При цьому молоді люди пояснюють свій вибір тим, що куріння кальяну допомагає їм розслабитися і не чинить такого шкідливого впливу на організм.

Кальяни курити небезпечно: МОЗ попереджає

Кальян - фото з відкритих джерел

Закон України №2899 обмежує реалізацію (продаж) та споживання тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння. При вдиханні диму в процесі куріння кальяну в організм людини потрапляють значно вищі рівні монооксиду вуглецю (чадного газу), що призводить до проблем із серцево-судинною системою, кисневого голодування тканин організму з можливим настанням запаморочення тощо.

У курців кальян вищий ризик заразитися інфекційними хворобами: туберкульозом, герпесом, гепатитом. Від передачі цих захворювань не рятує змінний мундштук, оскільки основні збудники інфекцій потрапляють у частини кальяну, які не зазнають спеціальної хімічної та термічної обробки після використання, а також навряд чи стерилізуються у громадських установах після кожного сеансу куріння.

Нагадаємо, релакс в колі друзів з клубами ароматного диму і цікавим спілкуванням — ідеальна картина вечора для багатьох підлітків. При цьому часто і вони, і їхні батьки запитують – чи можна курити кальян до 18 років за законом України, чи можна курити кальян у 14 років, як дозволяє законодавство деяких демократичних країн, і чи не карається куріння кальяну неповнолітніми у закладах адміністративної відповідальності власників. Тож чи можна курити кальян дітям? Відповідь однозначна – ні! Ні за законом, ні з погляду турботи про їхнє здоров'я.

Давайте розберемося, чим загрожує досить невинне, здавалося б, захоплення кальянами. Звичайно, він менш шкідливий, ніж сигаретний дим, проте все ж таки завдає шкоди організму. При цьому потрібно розуміти, що він також містить шкідливі речовини і засмічує легені.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини