Головна Новини Суспільство медицина Електронні лікарняні в Україні: як це буде працювати
commentss НОВИНИ Всі новини

Електронні лікарняні в Україні: як це буде працювати

Як електронний лікарняний допоможе побороти корупцію, розповів голова парламентського Комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький

26 травня 2021, 18:56
Поділіться публікацією:

В Україні з 1 червня у лікарнях, які працюють в електронній медичній системі, почнуть діяти е-лікарняні, в інших медичних закладах — із 1 вересня.

Електронні лікарняні в Україні: як це буде працювати

Електронний лікарняний лист. Фото: itc.ua

За допомогою електронних лікарняних планують боротися з корупцією, розповів голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Одна з причин впровадження електронних листків непрацездатності — боротьба із підробками.

Наразі в Україні можна замовити в інтернеті підроблений лікарняний за 350 гривень, зазначив Радуцький. За його словами, Фонд соціального страхування може перевірити лише близько 10% лікарняних.

За 9 місяців 2020 року в Україні прийняли заяв щодо виплати листків непрацездатності на 10,7 млрд гривень. Офіційні збитки від підробок цих документів оцінюють у 1,4 млн гривень. Зокрема, було виявлено 984 випадки необґрунтованої видачі документу та оштрафовано 116 лікарів.

"Лікар вводить інформацію до електронної бази: ПІП, стать пацієнта, вік, дата народження, місце роботи, строки непрацездатності, причину звернення, наприклад, захворювання чи догляд за дитиною, дату, посаду медичного працівника і вказує дату, коли лікарняний закінчується", — розповів про відкриття лікарняного онлайн Радуцький.

Щоб закрити лікарняний, пацієнту не доведеться їхати до поліклініки. Продовжити листок непрацездатності також можна буде онлайн.

Електронні лікарняні дозволять швидко перевірити, який лікар його виписав. Це підвищить персональну відповідальність медиків, вважає Радуцький. Електронний лікарняний спростить роботу держорганів і прискорить виплату пацієнтам, додав він.

Впровадити електронні лікарняні Міністерство охорони здоров'я разом із Пенсійним фондом України планували ще торік. Тоді анонсували, що е-лікарняні видаватимуть 700 медичних установ України. Про плани позбутися паперових листків непрацездатності заявляли в Україні із 2019 року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://t.me/radutsky/745
comments

Обговорення


Новини