Головна Новини Суспільство медицина Експерти пояснили, чи є втрата нюху і смаку поширеним симптомом штаму Omicron
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти пояснили, чи є втрата нюху і смаку поширеним симптомом штаму Omicron

Штам Omicron зробив традиційні симптоми COVID-19 менш поширеними

13 січня 2022, 11:48
Поділіться публікацією:

Втрата смаку та нюху перетворилася від характерного симптому COVID-19  до відносно рідкісного. Про це повідомляє Insider.

Експерти пояснили, чи є втрата нюху і смаку поширеним симптомом штаму Omicron

Жінка, яка втратила нюх через COVID-19 - Insider

Донедавна багато людей із захворюванням повідомляли про проблеми з розпізнаванням сильних запахів, таких як парфуми, або смакуванням солодкої, гіркої чи гострої їжі. У 2020 році дослідники з Массачусетської лікарні загального профілю та Королівського коледжу Лондона виявили, що втрата смаку і нюху є найсильнішим провісником коронавірусної інфекції, виходячи з щоденних симптомів 2,6 мільйона людей. 

Але варіант Omicron зробив традиційні симптоми COVID-19 менш поширеними, тоді як симптоми застуди, такі як нежить, чхання та біль у горлі, стали більш поширеними, особливо серед вакцинованих людей. 

"Втрата нюху була тим симптомом, про який багато людей повідомляли з появою ознак COVID-19. З Omicron, здається, про це майже нічого не повідомляється", — доктор Енді Пекос, вірусолог зі школи Джона Хопкінса Блумберга. 

Згідно з останніми даними дослідження Zoe COVID Symptom Study, яке використовує додаток для смартфонів, щоб реєструвати почуття сотень тисяч людей щодня у Великобританії, менше 20% людей, які зареєстрували позитивний тест на COVID-19 в останні кілька тижнів повідомили про втрату нюху. Дані не відрізняли вакцинованих і невакцинованих людей, але 70% населення Великобританії отримали принаймні дві дози вакцини.

Втрата нюху зараз посідає 17 місце в списку симптомів COVID-19 Зої, що означає, що це "відносно рідкісний симптом", — написав у неділю в Twitter головний дослідник Тім Спектор. Однак втрата нюху була шостим за поширеністю симптомом COVID-19 серед повністю вакцинованих людей у ​​червні, коли варіант Delta був домінуючим у Великобританії. У березні, до того, як Delta була виявлена ​​і вакцини стали широко доступними, 60% дорослих у Великобританії віком від 16 до 65 років у додатку Zoe повідомили про втрату нюху на певному етапі своєї хвороби.

Інші країни помітили подібну закономірність. У грудневому звіті Центру контролю та профілактики захворювань було виявлено лише три випадки втрати смаку або нюху серед перших 43 випадків захворювання Omicron, підтверджених у США.

Як повідомляли раніше "Коментарі", інфекціоніст розповів, кому вдасться уникнути зараження штамом Омікрон.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини