Головна Новини Суспільство медицина Британські вчені почали розробку вакцини проти «хвороби X»
commentss НОВИНИ Всі новини

Британські вчені почали розробку вакцини проти «хвороби X»

Науковці з Британії розробляють вакцини проти нової пандемії.

7 серпня 2023, 14:33
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Британські вчені почали розробку вакцин від нової пандемії, викликаної невідомою "хворобою Х". Науковці створили список небезпечних тваринних вірусів, які здатні заразити людей і в майбутньому можуть швидко поширитися по всьому світу. Який з них прорветься і спровокує наступну пандемію, невідомо, тому він отримав назву "хвороба X".

Британські вчені почали розробку вакцини проти «хвороби X»

Британські вчені почали розробку вакцини проти "хвороби X". Фото з відкритих джерел

Британські дослідники проводять свою наукову роботу в державній лабораторії комплексу Портон-Даун, а команда складається з понад 200 учених.

"Ми намагаємося підготуватися до того, що якщо у нас буде нова хвороба X, новий збудник, ми зробили якомога більше цієї роботи заздалегідь. Сподіваюся, ми зможемо запобігти пандемії", — говорить керівниця Агентства охорони здоров’я Великої Британії Дам Дженні Гарріс.

Спочатку Центр розробки та оцінки вакцин у Портон-Дауні був зосереджений на коронавірусі і тестуванні ефективності вакцин проти нових його варіантів. Але тепер вчені розширили діяльність на патогени високого ризику, зокрема це стосується пташиного грипу, мавпячої віспи, хантавірусу та інші.

Дослідницький центр вже має певні успіхи, адже розробив першу вакцину проти Крим-Конго геморагічної гарячки, яка поширюється кліщами та у 30% випадків є смертельною. Наразі вакцина проходить ранні випробування.

Гарріс називає кілька основних факторів, які роблять нову пандемію більш ймовірною. Зокрема це стосується зміни клімату. Тоді комарі та кліщі починають переміщуватись у зони, де раніше було холодно. Ще одним ризиком є висока урбанізація, коли люди живуть поруч з тваринами і з часом вірус мутує та передається на людську популяцію, як це було, наприклад, з пташиним грипом.

Вчені зазначили, що їх мета розробити вакцину за 100 днів проти нового патогену, який становить значний ризик виникнення пандемії.

"Зазвичай це займає 5-10 років. Для коронавірусу це було близько 360 днів. Тож це справді високі амбіції. Але для деяких вірусів це точно можливо", — говорить професорка Дам Дженні Гарріс.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у ВООЗ заявили про виявлення у чоловіка смертельного коронавірусу MERS-CoV. Вакцини проти нього не існує.

Також "Коментарі" писали, що вчені з’ясували максимально можливу тривалість життя людини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини