Головна Новини Суспільство медицина Більшості людей буде достатньо трьох доз вакцини від коронавірусу для надійного захисту - ізраїльський лікар
commentss НОВИНИ Всі новини

Більшості людей буде достатньо трьох доз вакцини від коронавірусу для надійного захисту - ізраїльський лікар

У медичній спільноті точаться суперечки щодо доцільності четвертої дози вакцини від коронавірусу

11 січня 2022, 10:04
Поділіться публікацією:

Відомий у Ізраїлі лікар-інфекціоніст припустив, що більшості населенню планети достатньо зробити три щеплення від коронавірусу, аби попередити важкий перебіг Covid-19. Про це професор Еял Лешем розповів виданню CNBC, передає портал "Коментарі".

Більшості людей буде достатньо трьох доз вакцини від коронавірусу для надійного захисту - ізраїльський лікар

Кількість доз вакцини від коронавірусу для імунітету. Фото з відкритих джерел

Еял Лешем, інфекціоніст ізраїльського медичного центру Шиба, передбачив, що в довгостроковій перспективі курс вакцинації з двох або, навіть, трьох доз, ймовірно, забезпечить хороший захист від важких захворювань для більшості людей.

"Можливо, нам знадобиться оновлювати ці рівень антитіл кожні кілька років, можливо, щороку, щоб налаштувати їх на поширений варіант, але нам може не знадобитися жодних вакцин, якщо майбутні варіанти виявляться менш шкідливими, як ми бачимо з Omicron", — сказав він.

Нагадаємо, у кінці грудня Ізраїль почав вводити четверту дозу вакцини для людей похилого віку, деяких медичних працівників та людей із ослабленою імунною системою. Лешем визнав, що наукова основа для розгортання Ізраїлем четвертих доз була не такою надійною, як для схвалення повторних щеплень, але, за його словами, експерти вирішили вжити заходів на випадок, якщо антитіла від прискорювачів з часом зменшаться, як це було після після перших двох доз.

"У нас насправді дуже мало наукових даних, щоб припустити, що четверта доза додасть значно посилений захист від важких захворювань та госпіталізації. Тож це була рекомендація, заснована на думці експертів, а не рекомендація, заснована на надійних даних, як ми в ідеалі хотіли б мати в клінічній медицині. Ми використовуємо думку експертів, коли у нас немає доказів, і ми робимо це постійно в клінічній медицині", — сказав Лешем CNBC.
Чиновники охорони здоров’я в інших країнах наразі розходяться щодо того, чи будуть потрібні четверті дози вакцини від Covid. Минулого тижня Управління з вакцинації Великобританії заявило, що "немає негайної потреби" вводити другий ревакцинатор, хоча це питання залишається на розгляді. Центри з контролю та профілактики захворювань США рекомендують людям із серйозним імунодефіцитом вводити додаткову дозу в їх первинній серії вакцин, а також робити ревакцинацію пізніше.

Читайте також: Лікар розповів, кому насамперед слід зробити бустерне щеплення від COVID-19



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини