Головна Новини Суспільство неймовірно Жінка поплавала в холодній воді і втратила пам’ять: як це пояснюють вчені
commentss НОВИНИ Всі новини

Жінка поплавала в холодній воді і втратила пам’ять: як це пояснюють вчені

Виявляється, водні процедури за досить низької температури можуть призвести не тільки до нежиті, ангіни чи бронхіту

29 червня 2023, 00:00 comments1747
Поділіться публікацією:

Жінка поплавала в холодній воді і втратила пам’ять: як це пояснюють вчені

Плавання в надто холодній воді може закінчитися амнезією (фото з відкритих джерел)

70-річна британка викреслила зі свого життя той день, коли вона разом з приятелями вирішила поплавати в холодній воді. Вчені кажуть, що це вже не перший випадок амнезії після крижаної купелі. "Коментарі" дізналися подробиці цієї історії.

Купання у відкритих водоймах літня леді практикує давно. Того разу невеликою компанією вирушили до затопленого кар’єру. Холодна вода, температура якої лише +13°С, нікого не збентежила. А згодом після запливу жінці стало зле – її лихоманило, дихання було прискорене. Але найбільше оточуючих налякало те, що вона їх не впізнавала, не розуміла, де знаходиться і хто вона – повна дезорієнтація. Коли її доправили до лікарні, виявилося, що до всього в неї ще й надзвичайно низька температура тіла – 34 градуси.

За два дні когнітивні здібності відновилися – леді була абсолютно адекватна. Однак подій того злощасного дня, коли потрапила до лікарні, пригадати так і не змогла – ні деталей, ні в загальному.

Лікарі провели повне обстеження пацієнтки, щоб встановити причину амнезії. Підозри стосовно крововиливу в мозок не підтвердились. Єдине, що виявилось в результаті магнітно-резонансної томографії – зміни в малих судинах мозку. Вони незначні, але це дозволило поставити діагноз "транзиторна глобальна амнезія" – короткочасна втрата пам’яті (від кількох годин до доби) про те, що відбувалося під час події, яка, власне, спровокувала амнезію.

На думку медиків, тригером цієї неприємної ситуації стала холодна вода. Через різке зниження температури тіла організм отримав стрес, внаслідок якого порушилося кровопостачання малих судин мозку.

До речі, випадки амнезії, пов’язані з низькою температурою, вже були описані в медичній літературі. Тож тим, хто полюбляє перевіряти свою силу волі в екстремальних умовах, краще не робити цього в крижаній воді.

Варто пам’ятати: оптимальна температура води для плавання у відритих водоймах –  +18°С. При температурі від +1°С  до +8°С занурюватися можна тільки загартованим людям, та й то не більше, ніж на 2 хвилини. Від +9°С до +13°С – максимум на 5 хвилин. Від +14°С до +17°С – на 7 хвилин. Але за умови, що немає протипоказань за станом здоровя.

 

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини