Головна Новини Суспільство неймовірно Вчені виявили нові факти про Еверест
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені виявили нові факти про Еверест

Геодезисти повідомили нові дані про висоту найвищої гори у світі

8 грудня 2020, 12:43
Поділіться публікацією:

Гора Еверест "виросла" майже на метр до нової висоти. Про це сьогодні, 8 грудня, повідомляє ВВС.

Вчені виявили нові факти про Еверест

Фото з відкритих джерел

Так, найвища гора у світі Еверест виявилася на 0,86 м вище, ніж було офіційно розраховане раніше. Нова висота становить 8848,86 м. Дотепер дослідники розходилися в думках, чи додавати до показника снігову шапку.

Еверест знаходиться на кордоні між Китаєм і Непалом, й альпіністи підіймаються на нього з обох сторін. Попередні офіційні вимірювання Китаю показали 8 844,43 м, тобто на чотири метри нижче, ніж заявили в Непалі. Нарешті геодезисти з обох країн узгодили нову висоту.

Різниця в висотах виходила унаслідок того, що Китай пропонував вимірювати Еверест за висотою скелі, в той час, як влада Непалу стверджувала, що сніг на вершині також потрібно включити до показника.

Відзначається, що деякі геологи припустили, що сильний землетрус у 2015 році міг вплинути на висоту Евересту. Землетрус магнітудою 7,8 забрав життя близько 9000 осіб в Непалі й викликав лавину, яка засипала частину базового табору на горі. Щонайменше 18 альпіністів загинули. Геологи припускають, що землетрус міг зменшити висоту снігової шапки Евересту.

Додамо, що деякі інші гімалайські вершини, такі як Лангтанг Гімал, після землетрусу зменшилися в висоті приблизно на метр.

Інші вчені стверджують, що гора Еверест, як й інші піки Гімалаїв, могла згодом рости через рухомі тектонічні плити, на яких вона розташована. Але експерти кажуть, що сильні землетруси можуть повернути цей процес назад.

Як раніше повідомлялося, опубліковані фото найбільшого айсберга у світі. Небезпека в тому, що він все ще рухається і залишає на своєму шляху великі уламки льоду.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини