Головна Новини Суспільство неймовірно Вчені виявили гори, які в 4,5 рази вищі за Еверест: де вони знаходяться
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені виявили гори, які в 4,5 рази вищі за Еверест: де вони знаходяться

Навіть школяр знає відповідь на запитання «Яка найвища гора в світі?» Звісно ж, Еверест! Але відсьогодні ця відповідь вже не настільки однозначна.

15 червня 2023, 21:20 comments1062
Поділіться публікацією:

Вчені виявили гори, які в 4,5 рази вищі за Еверест: де вони знаходяться

Еверест - вже не найвища гора в світі (фото з відкритих джерел)

На думку американських науковців з Університету Алабами, на нашій планеті є гори, набагато вищі за Еверест. Проте ні піднятися на них, ні хоча б побачити їх неможливо, оскільки знаходяться вони дуже глибоко під землею.

8 849 метрів – висота Евересту, підкорити яку мріє кожен альпініст. 38 624 метри – висота підземних гір, які виявили геологи. Знаходяться вони на глибині майже 3 000 км!

 Ці гігантські гірські хребти, які називаються зонами наднизьких швидкостей (ULVZ), розташовані на межі ядра та мантії всередині Землі, кажуть науковці. Вони повність приховані, і побачити їх не можна, аж поки їх не виявлять сейсмічні дані землетрусів чи атомних вибухів.

Команда вчених досліджувала ці ULVZ за допомогою сейсмологічних станцій в Антарктиді. Найпівденніший континент є цікавим місцем для вивчення цих прихованих гір-монстрів, тому що знаходиться далеко від будь-яких тектонічних плит, які зрушилися.

Вчені припускають, що ці гори можуть бути залишками стародавньої океанічної кори, яка була втиснута глибоко в надра Землі, або частинами мантії, яку перегріло гаряче ядро планети.

Однак одна із авторок відкриття, Саманта Хансен, переконана: гігантські гори можна знайти по всій планеті. А це суперечить ідеї, нібито високі підземні піки колись були дном стародавнього океану.

Що б там не було, відкриття має надзвичайно важливе значення.

"Сейсмічні дослідження, подібні до наших, забезпечують зображення внутрішньої структури нашої планети з найвищою роздільною здатністю, пояснює Саманта Хансен. Ми виявили, що ця структура значно складніша, ніж вважалося раніше".

На думку вчених, якщо вони разгадають загадку підземних гір, їм відкриються й інші  таємниці глибинної структури Землі. Зокрема, зможуть отримати цінні підказки щодо підземних поштовхів, зміщення тектонічних плит, коли вони рухаються від земної кори до глибинної мантії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини