Рубрики
МЕНЮ
Дмитрий Симоненко
Комахи в якості їжі в країнах Африки та Азії не викликають ніяких негативних емоцій, та цілком імовірно, що їх кулінарна географія увійде в раціон інших країн світу, адже населенню планети все складніше прогодуватися. Про їстівних комах та продукти з них детально розповідає Ukrhealth.net.
Джерело: Наука і техніка
У 2013 році студенти з Університету Макгілла у Монреалі взяли участь у конкурсі з організації соціального підприємства по забезпеченню громад їжею. Студенти запропонували організовувати ферми коників у бідних районах Таїланду, Мексики та Кенії і виготовляти з них борошно. Технологія виробництва така: коників висушують, заморожують, кілька разів промивають, знову сушать і перемелюють в порошок. Такий продукт харчування буде доступним цілий рік і обійдеться недорого.
Висушені гусениці нічних метеликів-павліноглазок є продуктом харчування для жителів Південної Африки. Щоб приготувати гусениць, їх потрошать, відварюють у підсоленій воді і висушують. Гусениць також їдять сирими. Кажуть, що за смаком вони схожі на сушений тофу або чайне листя.
Для любителів екстриму засушені, мариновані або підкопчені гусениці продають за ціною в кілька разів дорожчою традиційного м’яса.
Жарених або запечених личинок непарного шовкопряда традиційно вживають в їжу аборигени Австралії. Кажуть, комахи нагадують горіхи зі смаком яєчні і моцарелою в листковому тісті. Але є сміливці, які куштують їх в сирому вигляді.
В Азії за делікатес вважаються личинки тутового шовкопряда. Національнаа страва корейської кухні ппондегі буде неповною без цього джерела протеїну.
В Тайланді в якості доповнення до гарніру з рису їдять обсмажених в олії мурах.
За їжу сходять і мурахі чорні та червоні в Колумбії, Камбоджі, Лаосі.
А з термітів виготовлюють олію. Спочатку їх відварюють, потім збирають жир з поверхні води, який використовують для жарки або заправки страв жителі країн Африки.
Личинки червоного пальмового довгоносика – елемент національної кухні Південно-Східної Азії. Їх обсмажують у фритюрі і подають з сіллю і білим перцем. Або просто їдять сирому і вареному вигляді. У першому випадку вони мають вершковий смак, а в другому – м’ясний.
Їдять і клопів-вонючок, попередньо вимочивши їх у теплій воді, аби позбутися запаху.
Борошняні черв’яки займають особливе 8 місце в списку комах, яких вживають у їжу. Вони – одні з небагатьох, які знайшли місце на кухні західних країн. Ці шкідники продуктів харчування самі мають велику поживну цінність і багаті міддю, натрієм, калієм, залізом, цинком, селеном.
Раніше "Коментарі" писали про те, що дієтолог назвала продукт, який підвищує здоров'я нервової системи.
Новини