Головна Новини Суспільство неймовірно Чи впливає освітлення на смак їжі: вчені провели експеримент
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи впливає освітлення на смак їжі: вчені провели експеримент

У експерименті прийняло участь триста піддослідних

25 грудня 2021, 11:45
Поділіться публікацією:

Американські вчені зясували, що на смак їжі впливає освітлення. Як розповідає bizua.org, це дослідження проводилося в університеті Мюррей (США). Під час трьох експериментів вчені проводили для трьохсот учасників сеанси з різною їжею.

Чи впливає освітлення на смак їжі: вчені провели експеримент

їжа - фото з Louis Hansel.CC0

У першому та другому експериментах добровольці під час споживання були в темних окулярах та окулярах з прозорими лінзами. Затемнені окуляри служили “маніпуляцією візуального введення” для імітації приглушеного освітлення, що зустрічається в ресторанах.

Крім того, під час експериментів піддослідні споживали різну їжу. Спочатку їм пропонували з’їсти шматок шоколаду, перш ніж оцінити його смак за семибальною школою. Потім їли солоні або солодкі закуски і розрізняли їх за текстурою і консистенцією, вони також оцінювали це за смаком по семибальною шкалою.

У третьому експерименті метод був змінений. Дослідники змінили яскравість в кімнаті замість того, щоб давати окуляри учасникам. Добровольцем давали простий солоний попкорн, який діяв як “проста їжа” (солона), і бутерброд з арахісовим маслом і желе, який служив "складною їжею" (солодкий і солоний).

В результаті, вчені виявили, що смакові відчуття були більш приємними, коли люди їли в сонцезахисних окулярах. Однак коли добровольці пробували їжу в слабо освітленій кімнаті, вони оцінювали смак більш “насиченим”.

Однак є одне "але”. Як відзначають вчені, цей ефект був помічений лише для простої їжі. Коли їжа мала складний смак, наприклад, солодкий і солоний відразу, учасники не бачили смакових відмінностей.

Зараз автори роботи хочуть провести аналогічний експеримент з кислою і гіркою їжею.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло як нарешті виспатися: чотири ефективні поради.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини