Головна Новини Суспільство Приколи Коти не люблять працювати заради їжі: висновки смішного дослідження
commentss НОВИНИ Всі новини

Коти не люблять працювати заради їжі: висновки смішного дослідження

Виявилося, котам не властиво поведінку "проти халяви"

11 серпня 2021, 23:14
Поділіться публікацією:

Вчені з Каліфорнійського університету в Дейвісі визначили, що кішки, на відміну від більшості інших тварин, на готові працювати заради їжі, якщо є така можливість. Тому для дресування всілякі смаколики можуть ніяк не вплинути на пухнастиків. Дослідження, попри очевидний для багатьох висновок, стало несподіванкою для фахівців, що вивчають поведінку кішок, повідомляє Phys.org.

Коти не люблять працювати заради їжі: висновки смішного дослідження

Кіт (фото з відкритих джерел)

Виявилося, котам не властиво поведінку "проти халяви". Цей термін ввів в 1963 році психолог Глен Дженсен: в експерименті на щурах він показав, що тварини віддають перевагу добувати частування, натискаючи на педаль, а не харчуватися з відкритою годівниці, що стоїть поруч. Такі ж результати показали в аналогічних тестах миші, птахи, риби, мавпи, домашні кози і шимпанзе. Всі ці тварини, вибираючи між доступною їжею і тієї, заради якої треба попрацювати, вибирали другий варіант. Коти само вчинили інакше.

В рамках дослідження команда вивчила поведінку 17 кішок, кожному з яких запропонували поїсти з відкритою миски або з миски з головоломкою. Спостереження показали, що довше коти затримувалися біля відчинених миски, а на ту, що з головоломкою, майже не звертали уваги. При цьому більшість котів знали, як розгадати головоломку — вони просто не захотіли.

Коти не люблять працювати заради їжі: висновки смішного дослідження - фото 2

Дослідження показало, що коти віддають перевагу відкриті годівниці

Справа в ліні? Не зовсім, вважають дослідники. Коти, які брали участь в експерименті, носили датчики активності. Дослідження показало, що миску з головоломкою ігнорували як рухливі коти, так і лежебоки. Зазвичай тварини вибирають важче спосіб видобутку їжі, щоб тренуватися, оцінювати власні сили або контролювати отримання ресурсів. Чому кішки ведуть себе навпаки і вибирають доступну їжу, неясно. Можливо, головоломки нецікаві.

Нагадаємо, Кішки — дивовижні, граціозні і загадкові істоти, що володіють певним характером, тому зрозуміти їх поведінку буває непросто. Багато хто помічав, як ці тварини люблять "масажувати" лапками диван, подушку або людини.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини