Головна Новини Суспільство права людини Зарплатня консультантам замість соціальної допомоги малозабезпеченим: куди МінСоц витратив кредит від МБРР
commentss НОВИНИ Всі новини

Зарплатня консультантам замість соціальної допомоги малозабезпеченим: куди МінСоц витратив кредит від МБРР

Більшість соціальних заходів та реформ, на які планувалося витрачати кредитні кошти протягом 5 років, так і не були реалізовані

17 лютого 2021, 20:27
Поділіться публікацією:

Рахункова палата провела аудит виконання Міністерством соціальної політики своїх зобов'язань у рамках проєкту "Модернізація системи соціальної підтримки населення України", який запроваджується за рахунок позики Міжнародного банку реконструкції та розвитку з 2 жовтня 2014 року по 1 жовтня 2020 року. Згідно висновків аудиту, Мінсоцполітики не лише не забезпечив успішну реалізацію заходів проєкту, але й не виконав основну мету — покращення системи надання соціальної допомоги. Відповідний документ опублікований у Telegram-каналі "Наблюдатель".

Зарплатня консультантам замість соціальної допомоги малозабезпеченим: куди МінСоц витратив кредит від МБРР

Мінсоцполітики витратило кредит МБРР впусту. Фото: Рахункова палата

"За 5 років впровадження проєкту за рахунок позики МБРР загальним обсягом 300 млн доларів США Мінсоцполітики не забезпечило його належну реалізацію та досягнення головної мети — удосконалення існуючої громіздкої системи соціальної допомоги та соціальних послуг", — йдеться у документі.

У висновках зазначається, що розпорядник коштів проєкту (Мінсоцполітики) керував ними з порушенням бюджетного законодавства та вимог МБРР, тому майже 100 млн грн були використані недієво і до жодного позитивного результату не призвели.

У документі критикується слабкий менеджмент проекту та організаційні проблеми, через які не виконано більшість із запланованих заходів.

Через те, що Мінсоцполітики виконали лише 10 з 17 проміжних результатів, то за них до бюджету від МБРР надійшло лише 135 з 200 млн дол США, а ті 7, які залишилися невиконаними, вже прострочені, і не можуть бути оплачені.

У 2020 році у процесі виконання були лише 18 з 20 заходів, а от завершено з них лише 4. Так, система соціальної підтримки населення E-social почала діяти лише у трьох регіонах.

Зарплатня консультантам замість соціальної допомоги малозабезпеченим: куди МінСоц витратив кредит від МБРР - фото 2

До того ж фактично так і не функціонує Державна соціальна служба, замість неї усі функції продовжують виконувати соціальні інспектори з місцевих органів соцзахисту.

Також за весь час існування проекту не було реформовано жодного інтернатного закладу, а були розроблені лише 12 з 42 запланованих планів їхньої трансформації. До цих планів також є великі питання, адже всі вони типові і не враховують реальні потреби конкретних закладів.

Нещодавно у Мінсоцполітики розповіли, чи зможуть українські заробітчани отримати пенсії. "Коментарі" повідомляли, що головною умовою для цього є легальне працевлаштування в іншій країні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини