Головна Новини Суспільство права людини За останні 50 років відносинах між працівником і роботодавцем змінилося все - Валєєв
commentss НОВИНИ Всі новини

За останні 50 років відносинах між працівником і роботодавцем змінилося все - Валєєв

В Україні змінили модель економіки - з планової на ринкову

22 травня 2021, 01:29 comments1330
Поділіться публікацією:

За останні 50 років в трудовому праві і відносинах між працівником і роботодавцем змінилося все. Про це заявив   директор асоціації Software Ukraine, член Української Ради бізнесу Віктор Валєєв виданню "Коментарі-Україна".

За останні 50 років відносинах між працівником і роботодавцем змінилося все - Валєєв

Віктор Валєєв (фото з відкритих джерел)

"Крім законодавства: держава досі живе за радянським КЗпП. І це створює величезні проблеми як компаніям, так і персоналу. Якщо запитати наших батьків або бабусь — як працювалося за часів Радянського Союзу, то можна почути приблизно однакові історії. Розподіл після закінчення ВНЗ, де часто залишалися працювати все життя", — розповів Валєєв.

За його словами, невеликі, але регулярні зарплати, премії, відпустки, профспілкові путівки для окремих категорій, але за півстоліття багато вже не так.

"По-перше, ми змінили модель економіки — з планової на ринкову. І це диктує свої умови. По-друге, з'явилися сотні нових професій, що вимагають кардинально нового підходу до оформлення відносин роботодавців і працівників. По-третє, профспілки давно перестали виконувати свою функцію, тоді як за законом вони досі впливають на процес прийняття всіх ключових рішень роботодавця", — додав він.

Як вважає директор асоціації Software Ukraine, в результаті власник компанії потрапляє в пастку. Він побудував класний бізнес.

"Хоче найняти працівників, яким було б зручно і цікаво працювати в нього. І тут починається бюрократична тяганина, документообіг, узгодження з профспілками тощо. І у нього два шляхи: або потонути в цій тяганині, погубивши інші операційні процеси. Або — порушити закон, ніж викликати нездоровий інтерес численних перевіряючих органів ", — підкреслив він.

Нагадаємо, економіка США втратила понад 22 мільйонів робочих місць навесні, але відновила більша частина з них в наступні місяці 2020 року. Але точно так само, як і відновлення економіки, відновлення ринку праці було нерівномірним.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини