Головна Новини Суспільство права людини З якими радянськими стереотипами та проблемами стикаються українські жінки, - відповіді лідерок думок
commentss НОВИНИ Всі новини

З якими радянськими стереотипами та проблемами стикаються українські жінки, - відповіді лідерок думок

Як в сучасній Україні ставляться до жінок, що робити з радянськими стереотипами та як боротися із дискримінацією. Своїми думками щодо цих питань поділилися українські знаменитості

17 травня 2023, 12:30
Поділіться публікацією:

Про це пишуть "Коментарі" з посиланням на "24 канал".

З якими радянськими стереотипами та проблемами стикаються українські жінки, - відповіді лідерок думок

Дискримінація жінок. Ілюстративне фото

Як зауважує українська телеведуча, блогерка та людина, котра бореться із насильством Маша Єфросиніна, серед гострих проблем сучасності – "зґвалтування жінки та реакція на це оточуючих".

"Я досі абсолютно не можу зламати страшний, на мою думку, стереотип – засудження жінки за те, що її зґвалтували. Сьогодні ми стикаємося з тим, ніби вона сама спровокувала, а потім жінка, яка постраждала, яка слабша за чоловіка фізично, має заплямовану репутацію та абсолютно зруйновану психіку. Нам ще є багато над чим працювати в цьому напрямку" – каже Єфросиніна.

Журналістка Раміна Есхакзай  говорячи про дискримінацію, виокремлює питання "порівняння суспільством чоловіка та жінки".

"Якщо жінка має високий дохід, то вона обов'язково має багатих батьків або це результат дії впливового чоловіка. Тобто, стереотипне мислення полягає в тому, що ніби жінка сама не може вивчитися, мати гарну освіту, пробивний характер і досягти успіху. Другий – якщо жінка кілька разів була заміжня та має дітей від різних шлюбів або веде активне життя, сповнене розваг, є поняття, що вона повія", — зазначає Раміна.

У свою чергу успішна блогерка Таня Пренткович, виділяє стереотип "ставлення до жінки, як тієї, що має виховувати дітей і повністю організовувати побут".

"Зараз часто жінки і працюють, і заробляють більше своїх партнерів, і, на мою думку, в такому випадку побут і догляд за дітьми треба ділити порівну або наймати помічників. Я переконана, що щаслива мама – щаслива сім'я. А наповнена, реалізована жінка може своїм дітям і чоловіку дати значно більше!", — резюмує Пренткович.

Lida Lee зупиняється на закоренілому шаблоні "жінка має терпіти і на все закривати очі, заради сім’ї, дітей".

"Для мене ці стереотипи наче щось з іншого виміру. Жінка має точно таке саме право розвиватись, будувати своє майбутнє, мріяти, реалізовуватись і взагалі робити те, що вона хоче (якщо тільки не порушує закон)" — каже співачка.

А от на думку акторки Наталки Денисенко, чимало українських жінок і досі живуть із стереотипом "радянська жінка".

"Стереотип радянської жінки з плакатів, якого мені також важко було позбутися. Місце жінки – вдома на кухні, вона має займатися побутом і дітьми, ще й працювати на заводі. Цей радянський стереотип, здається, зберігся і дотепер. Я й сама потрапила під його вплив, жила з думкою, що це ж треба все встигати: дітей доглядати, працювати і по дому все робити, щоб бути такою гарною дружиною", — резюмує акторка.

Читайте також на сайті "Коментарі", — Легенда французького кіно прочитала вірш Лесі Українки на відкритті Каннського кінофестивалю (ВІДЕО).



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

17 травня 2023, 11:45

Позбувайтеся православних стереотипів - гріховності. Тоді все стане на місце. Справжня, наша релігія, яка була у русинів, жінок не вважала нечистими. Жінка, яка покірно покриває свою гріховну голову хусткою, аби тільки її пустили у попівню бити поклони, цілувати зображення і попів - і себе принижує і дітей виховує рабами, тобто стадом, яке потребує пастиря.


Новини