Головна Новини Суспільство права людини В Україні з'являться електронні трудові книжки
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні з'являться електронні трудові книжки

Тепер громадянин України може обирати, який варіант йому зручніше

2 вересня 2020, 14:28 comments1926
Поділіться публікацією:








У вівторок, другого вересня, Верховна рада України в першому читанні проголосувала "за" законопроект, який дозволить в п'ятирічний термін перейти на електронні трудові книжки. Дане рішення прийняли народні депутати України під час сесії.

В Україні з'являться електронні трудові книжки

За прийняття в першому читанні проекту закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі" (№ 3623) проголосували 283 народних депутатів. Законопроектом передбачено запровадження обліку трудової діяльності працівника в електронній формі, а також законодавче врегулювання питання автоматичного призначення пенсії за віком через особистий електронний кабінет на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Протягом найближчих 5 років буде використовуватися як паперовий, так і електронний варіант. Законопроектом планується встановити п'ятирічний перехідний період для включення до Державного реєстру відомостей з паперових трудових книжок про трудову діяльність працівника (в цей період буде застосовуватися як паперова трудова книжка, так і електронна форма вже наявних або внесених відомостей про трудову діяльність працівника з Державного реєстру).

Тим, хто захоче використовувати електронний носій,  пропонується,  що відомості про трудову діяльність до Державного реєстру через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду у вигляді відсканованих або оцифрованих копій передбачених законодавством документів (трудової книжки, довідок і т. д.) будуть вносити працівник і роботодавець з обов'язковим накладенням кваліфікованої електронного підпису. Після внесення відомостей про трудову діяльність працівника до Державного реєстру роботодавець зобов'язаний видати оригінал паперової трудової книжки йому на руки під підпис. При цьому роботодавець повинен вносити на вимогу працівника в паперову трудової книжки запису про прийом на роботу, переведення і звільнення.

Раніше на порталі електронних послуг Пенсійного фонду запустив новий сервіс, який дозволяє переглядати відомості про трудову діяльність.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини