Головна Новини Суспільство права людини Тепер в Україні за повідомлення сексуального характеру можна отримати штраф
commentss НОВИНИ Всі новини

Тепер в Україні за повідомлення сексуального характеру можна отримати штраф

За вербальне або невербальне сексуальне домагання можна отримати штраф до 2720 гривень

19 червня 2024, 16:35
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський підписав закон, що передбачає штрафи та покарання за образливі повідомлення сексуального характеру та інші форми насильства.

Тепер в Україні за повідомлення сексуального характеру можна отримати штраф

СМС-повідомлення

Зокрема, на сайті Верховної Ради повідомляється, що закон Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок i домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція) був повернутий з підписом президента 17 червня.

Документ передбачає запровадження нових інструментів для ефективного розгляду справ про адміністративні правопорушення, пов’язаних із домашнім насильством та насильством за ознакою статі. Зокрема, суди будуть зобов'язані при розгляді таких справ вирішувати питання про направлення правопорушників на проходження спеціальних програм для кривдників з обов'язковим обґрунтуванням у постанові.

Законом також встановлюється адміністративна відповідальність посадових осіб за неповідомлення про випадки домашнього насильства щодо дітей (стаття 173-5 КУпАП) та за сексуальні домагання (стаття 173-7 КУпАП). Насильство за ознакою статі виділяється в окрему норму (стаття 173-6 КУпАП).

У документі вказано, що сексуальні домагання, тобто вчинення без згоди особи вербальних, невербальних або фізичних дій сексуального характеру, які принижують гідність особи або створюють залякуване, ворожне, принизливе або образливе середовище, караються штрафом від 1360 до 2720 гривень.

Крім штрафів, передбачені покарання у вигляді громадських робіт від двадцяти до тридцяти годин. Якщо дії вчинені стосовно особи, яка перебуває у підпорядкованих відносинах, — штраф може становити від 2720 до 3800 гривень або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в Україні внесли доповнення до Кодексу про адміністративні правопорушення, який тепер передбачає покарання за сексуальне домагання та вчинення насильства за ознакою статі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини