Головна Новини Суспільство права людини Що робити, якщо втратив паспорт
commentss НОВИНИ Всі новини

Що робити, якщо втратив паспорт

Щоб безпроблемно відновити паспорт, варто слідувати чіткій схемі

18 березня 2021, 09:00
Поділіться публікацією:

Втрата паспорту — неприємна подія від якої не застрахована жодна людина. Проте, якщо ви загубили документ, не варто панікувати та нервувати. Краще зібрати сили в кулак та одразу діяти за схемою, яку рекомендує використовувати Державна міграційна служба України. ЇЇ ми розглянемо в даному матеріалі.

Що робити, якщо втратив паспорт

Втратив паспорт: куди звернутися якщо втратив паспорт - Comments. Фото з мережі інтернет

Куди звертатися, якщо втратив паспорт

Втратити паспорт можна двома шляхами. Перший — коли у вас вкрали паспорт. Отримавши доступ до ваших документів шахраї можуть взяти кредит, здійснити інші банківські махінації або оформити цивільно-правову угоду.

Другий — коли ви просто згубили документ. Головна помилка громадян в тому, що вони спочатку намагаються відшукати паспорт, згадуючи, де могли його залишити чи втратити. Однак за цей період документ може потрапити в руки аферистів.

В будь-якому разі, якщо ви помітили, що документ зник, варто піти до відділку поліції та написати заяву. Таким чином ви убезпечите себе від неприємностей.

Пізніше правоохоронці віддадуть вам витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР). З папірцем ви направляєтеся до ЦНАПу чи відділення міграційної служби. Якщо загублено паперовий паспорт, варто звертатися за місцем прописки. Якщо втрачено ID-паспорт, місце звернення не матиме значення.

Що робити, якщо втратив паспорт - фото 2

Які документи варто підготувати

Щоб отримати нове посвідчення особи варто надати наступні документи:

- заяву про втрату паспорта (її зразок можна знайти у відділку поліції);

- квитанцію про оплату держмита (якщо ви самі загубили посвідчення особи, вам доведеться сплатити додатковий штраф розміром від 17 до 51 гривень);

- прописку;

- додаткові документи за наявності: свідоцтво про народження дітей, свідоцтво про шлюб, розірвання шлюбу.

Скільки триватиме та коштуватиме створення нового документу

Заяву про відновлення посвідчення особи зазвичай розглядають до двадцяти робочих днів. Це буде коштувати людині 345 гривень. Даний процес можна пришвидшити до десяти днів. Проте це обійдеться вже в 471 гривню. У складних ситуаціях, коли знадобиться встановлювати особу, відновлення документу може тривати близько двох місяців.

Як бути, якщо втратив закордонний паспорт

Якщо людина згубила закордонний паспорт в межах своєї країни, то схема отримання нового паспорту не відрізняється від вищезазначеної. Проте, якщо документ втрачено в чужій країні — одразу необхідно звернутися до дипломатичної служби, яка пояснить як діяти далі.

Що робити, якщо втратив паспорт - фото 3

Чи можуть відмовити у створенні нового паспорту

Працівники міграційної служби або ЦНАПу можуть відмовити вам у видачі посвідчення особи. Це може статися у наступних випадках:

- коли людина, що втратила паспорт, не являється громадянином України;

- коли дані, надані особою, не збігаються з базою Реєстру картотек;

- якщо громадянин не надав весь перелік вищезазначених документів;

- якщо за відновленням паспорту звернувся представник, який не має на це законних прав.

Чи можна змінити старий паспорт

Якщо ви раптово поламали ID-картку або ж порвали паспорт старого зразка, ви також можете його замінити на новенький документ. Для цього вже не потрібно звертатися до правоохоронних органів. Варто одразу прямувати до міграційної служби і повідомити про необхідність зміни паспорту. Працівники державної установи повинні забрати та знищити ваш документ, а потім надати нову ID-картку. За таку послугу доведеться сплатити 34 гривні.

Що робити, якщо втратив паспорт - фото 4

Як жити під час відсутності паспорту

Життя після втрати паспорту не закінчується. Поки новий паспорт готується, вам повинні надати тимчасове посвідчення особи в міграційній службі. Дане посвідчення діє рік з моменту втрати документа.

Інколи втрачений паспорт може знайтися вдома за диваном чи в старій сумці. Тоді виготовлення нової ID-картки припиняється. Проте, якщо ви знайшли старий документ вже після видачі нового, знахідку необхідно здати в міграційну службу.

Який паспорт більш захищений від шахраїв

Не потрібно розслаблятися, якщо втратили будь-який паспорт, проте варто зазначити, що ID-картки більш захищені від шахраїв, ніж паспорти старого зразка. В документі просто неможливо змінити фото, відповідно зробити якісь офіційні нотаріальні дії з паспортом буде дуже важко. Строк дії біометричного паспорта — десять років.

Що робити, якщо втратив паспорт - фото 5

Як шахраї можуть скористатись викраденим паспортом

Найчастіше зловмисники націлено викрадають паспорт аби взяти кредит на людину. Існує кілька поширених схем:

- шахраї мають “свою людину” в банківській установі, яка здійснює фінансові операції за викраденим паспортом;

- зловмисники шукають подібну до себе людину, в якої викрадають паспорт. Потім максимально схоже гримуються та йдуть у відділення банку або беруть онлайн кредит. Проте пропустити таку аферу можуть тільки недосвідчені або неуважні співробітники установи;

- аферисти фальсифікують документ старого зразку. Відповідно всі дані — власника паспорту, а фотографія — того, хто вирішив незаконно скористатися документом.

Проте, якщо ви звернетеся до поліції, уникнути неприємних ситуацій буде простіше. Будь-які дії з вашим паспортом можна буде оскаржити та визнати недійсними через суд.

Завжди варто відповідально ставитися до своїх документів та намагатися не губити, а в разі втрати — не затягувати процес відновлення паспорту. Це допоможе зберегти головні ресурси людини — час гроші та нерви.

Також сайт “Коментарі” рекомендує прочитати, як і коли українці зможуть користуватися цифровими паспортами.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини