Російськомовним підготуватися: що робитимуть мовні інспектори в Івано-Франківську

Які повноваження отримають мовні інспектори в Івано-Франківську

В Івано-Франківську планують боротися з проблемою збільшення кількості російської мови залучаючи мовних інспекторів. Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів в ефірі телеканалу NTA про особливості реалізації ініціативи, повідомляє портал "Коментарі".

За словами мера Івано-Франківська, громадські інспектори програми підтримки української мови не будуть карати тих, хто спілкується російською мовою на вулицях та у закладах міста.

Він наголосив, що головним завданням інспекторів буде популяризація державної мови та громадський контроль за дотриманням мовного законодавства.

Руслан Марцінків розповів, що залучення мовних інспекторів - це громадська ініціатива, тож особливих повноважень у них не буде, вони діятимуть в межах чинного законодавства. Інспектори будуть слідкувати за чинними нормами українського законодавства у питанні вживання української мови. Також вони можуть звертатися до поліції у випадку виявлення порушень чи агресивної реакції. Фактично інспектори будуть робити зауваження тим, хто розмовлятиме російською, та популяризуватимуть мовні курси.

За словами мера міста, уже близько 50 осіб висловили бажання стати мовними інспекторами. Однак перевіряти вулиці та заклади міста вони будуть після відповідного навчання, яке ще розробляють.

Нагадаємо, що раніше мер Івано-Франківська Руслан Марцінків скаржився на збільшення російської мови у місті і назвав це проблемою.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що думають про телемарафон “Єдині новини” українці та скільки прихильників у нього залишилося.