Головна Новини Суспільство права людини Податки на нерухомість у 2024: скільки платитимемо
commentss НОВИНИ Всі новини

Податки на нерухомість у 2024: скільки платитимемо

Розповідаємо, який потрібно буде сплатити податок на нерухомість

12 березня 2024, 16:15 comments2528
Поділіться публікацією:

Власникам великої нерухомості в Україні потрібно сплачувати податок за додаткові квадратні метри. Саме оподаткуванню підлягають квартири, що займають площу від 60 квадратних метрів, та будинки із загальною площею від 120 квадратних метрів.

Податки на нерухомість у 2024: скільки платитимемо

Податки на нерухомість в Україні регулюються Законом України "Про місцеві налоги та збори". Розглянемо основну інформацію про податки на нерухомість в Україні:

Земельний податок : Цей податок стягується з власників земельних ділянок. Розмір податку залежить від категорії землі, її місцезнаходження, розміру ділянки та призначення (сільськогосподарське, промислове, населені пункти тощо).

Налог на нерухоме майно фізичних осіб (Податок на нерухоме майно фізичних осіб) Цей податок стягується з власників житлових та комерційних об'єктів. Розмір податку залежить від вартості кадастрової об'єкта.

Податок на нерухоме майно юридичних осіб (Податок на нерухомість юридичних осіб): Цей податок стягується з підприємств та організацій за володіння комерційною нерухомістю.

Суми податків можуть змінюватись в залежності від рішень місцевих органів влади. Кожна область та місто мають свої особливості та ставки оподаткування. Власники нерухомості мають сплачувати податки щорічно. Штрафи передбачені для тих, хто не виконує своїх зобов'язань щодо сплати податків у строк.


Чи зміниться розмір податку на нерухомість у 2024 році

В Україні ставка податку на нерухомість визначається місцевими органами влади та залежить від характеристик приміщення та його розташування. Розмір податку обчислюється як відсоток від мінімальної зарплати у звітному році, що не перевищує 1,5% за кожний квадратний метр.

Власники нерухомості, що мають "надлишкові" квадратні метри, зобов'язані сплатити податок до 1 липня 2024 року за попередній 2023 рік. 2024 року податок за минулий рік становитиме 1,5% від мінімальної зарплати, що дорівнює 6700 гривень. За кожен додатковий квадратний метр доведеться сплатити 100,5 гривні.

Фізичні особи звільняються від сплати податку нерухомість, якщо їх майно:

— знаходиться на території, де ведуться чи вели активні бойові дії;

— розташоване на території, яка зазнала окупації або тимчасової окупації Росією;

— не придатне для проживання через воєнні дії.

Для того, щоб не сплачувати штрафи, необхідно зберігати квитанції про сплату. Запізнення з оплатою на 30 днів призведе до автоматичного збільшення суми податку на 10%, а затримки понад місяць – на 20%.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини