Головна Новини Суспільство права людини Пенсійна реформа: яких змін потребує фондовий ринок
commentss НОВИНИ Всі новини

Пенсійна реформа: яких змін потребує фондовий ринок

Уряд планує продовжити пенсійну реформу, а саме обов‘язковий накопичувальний рівень, для якого потрібно підготувати фондовий ринок.

27 січня 2023, 17:50
Поділіться публікацією:

Як відомо, в Україні досі не запровадили другий рівень пенсійної системи — обов’язковий накопичувальний. Досі діє солідарна система, яка не зможе забезпечити гідною пенсією літніх людей, а також добровільне накопичування, яке не користується великою популярністю з ряду причин. 

Пенсійна реформа: яких змін потребує фондовий ринок

Фото: pixabay.com


У Верховній Раді України є законопроєкт "Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення" № 2683, який передбачає встановлення обов’язкової участі у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років. Згідно з ним, роботодавці та наймані працівники порівну сплачуватимуть: 1% розміру заробітної плати — у перший рік запровадження другого рівня пенсійних накопичень, 1,5% — у другий, 2% — у третій та наступні роки. Розмір єдиного соціального внеску залишатиметься незмінним. Збереження коштів людини гарантуватиметься державою. Опитані "Коментарями" кажуть: запровадити повноцінну трирівневу систему без функціонуючого фондового ринку не вдасться. 


"Потрібне існування фондового ринку, чого нині немає. Тому поки що це віртуальний прожект. Зміни законодавчі для фондового ринку не потрібні. Але необхідні зміни в державі, аби цей фондовий ринок виник. Потрібне верховенство права, боротьба з корупцією, ці реформи", — каже Сергій Фурса, інвестиційний банкір. 


Експерт з фінансів, Олег Терещенко переконаний: запорукою успішного завершення реформи є довіра до фондового ринку й зменшення корупції.


"Без зменшення корупції не буде довіри до фондового ринку, не прийдуть клієнти, нічого не буде. На фондовий ринок за п‘ятнадцять років донорські організації  виділили більше коштів, ніж сьогодні капіталізація того фондового ринку. А довіри до фондового ринку немає. Очевидно, не тим займаються ті люди, які відповідальні за фондовий ринок. Без довіри ніхто туди гроші не понесе", — резюмував експерт. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

vvvv

27 січня 2023, 18:22

Розпродаж! Норвежська Термобілизна для українських холодів (лише 690 грн.)-----> https://e.vg/ntech


Новини