Головна Новини Суспільство права людини Названо суми штрафів, які загрожують українцям за спалення листя
commentss НОВИНИ Всі новини

Названо суми штрафів, які загрожують українцям за спалення листя

Спалювати опале листя в Україні заборонено законом

25 вересня 2020, 13:43
Поділіться публікацією:

Восени чимало українців починають спалювати листя, що викликає їдкий дим і сморід у населених пунктах. Але не кожен знає, що за такі дії може розплатитися із власної кишені або навіть понести кримінальну відповідальність. У Міністерстві юстиції нагадали, яке покарання передбачено українським законодавством.

Названо суми штрафів, які загрожують українцям за спалення листя

З квітня Верховна Рада України посилила відповідальність, зокрема адміністративну, за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу.

Так, штраф за порушення вимог пожежної безпеки в лісах складає для громадян 1530 – 4590 грн, а посадових осіб — 4590 – 15300 грн.

Тоді як за знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі загрожують такі штрафи: для громадян — 4590 – 15300 грн, посадовців – 10710 – 30600 грн.

Випалювання стерні, луків, пасовищ, степову, водно-болотної рослинності, опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, а також у смугах відводу автодоріг і залізниць, парках, інших зелених насадженнях та газонах карається штрафом 3060 – 6120 грн для громадян і 15300 – 21420 грн – посадових осіб.

Якщо ці дії були вчинені у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, то штрафи будуть вищими – від 6120 до 30600 грн.

Крім того, кримінальна відповідальність передбачена за знищення або пошкодження лісу чи зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом. Йдеться про обмеження чи позбавлення волі на строк від 2 до 5 років. У випадку загибелі людей, масових смертей тварин або інших тяжких наслідків порушнику загрожує позбавлення волі на строк 5-10 років.

Нагадаємо, у МВС пояснили, хто в Україні може штрафувати за порушення карантину.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини