Головна Новини Суспільство права людини Надання житла переселенцям безкоштовно або за гроші: що слід знати українцям — пояснює адвокат
commentss НОВИНИ Всі новини

Надання житла переселенцям безкоштовно або за гроші: що слід знати українцям — пояснює адвокат

Як діяти переселенцям та тим, хто вирішив їх прийняти, в різних ситуаціях під час воєнного стану: юридична консультація адвоката

1 квітня 2022, 15:30 comments1598
Поділіться публікацією:

Продовжуємо надавати відповіді на запитання в правовій сфері, що стосуються українців, які евакуювалися або надають житло переселенцям. Адвокат громадської організації "Платформа прав людини" Євген Воробйов пояснив, як діяти громадянам і які права та обов'язки вони мають в період воєнного стану.

Надання житла переселенцям безкоштовно або за гроші: що слід знати українцям — пояснює адвокат

Фото ілюстративне / Pixabay

Запитання: Чи зобов'язані орендодавці житла укладати договори про оренду житла з переселенцями, якщо вони прихистили їх безкоштовно/ за орендну плату? Які умови слід прописати в договорі? Як власнику приміщення, що надав житло переселенцям безкоштовно, вирішувати майнові спори в разі якщо гості щось зламали/пошкодили майно?

Адвокат ГО "Платформа прав людини" Євген Воробйов пояснює: Звісно якщо людина прихистила безкоштовно іншу людину на декілька днів то на мою думку оформлювати будь-які документи не є обов’язковим.

Разом з тим, власнику майна слід розуміти, що без оформлення документів з особою яка буде користуватись вашим майном, можуть бути певні наслідки. Наприклад, крадіжка, псування, знищення тощо. Бувають різні варіанти, оскільки не всі ми однакові.

Тож, моя порада, якщо ви надаєте можливість безкоштовно проживати особі в вашому житлі доречним буде скласти договір позички. Даний договір регулюється ст. 827 ЦК України.

За договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов'язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку. Передача житла може оформлюватись актом прийому – передачі майна, де ви можете описати стан квартири, речі, який є їх стан, за бажанням додати їх фото.

Після цього, особа яка прийняла на себе житло та речі юридично відповідає за їх цілісність тощо. З іншого боку це буде більше дисциплінувати людей на бережливе ставлення до майна.

Якщо ви здаєте житло в оренду за визначену суму коштів. За правилом оренда житла повинна оформлюватись письмовим договором.

Регулюється питання ст. 759 ЦК України. За договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Істотними умовами, які повинні бути в договорі оренди житла є:

- адреса квартири, будинку або будь-якого іншого житлового приміщення: його загальна площа, кількість кімнат,

- реквізити документів, які підтверджують право власності (назва документу, номер реєстру та дата реєстрації).

- сума оренди квартири в гривнях або в іншому валютному еквіваленті,

- термін дії договору. На практиці, це короткочасний або довгостроковий період. Стосовно цього пункту, існує один юридичний нюанс: у випадку відсутності терміну оренди нерухомості в договорі (в цьому випадку квартири), то такий договір вважається автоматично укладеним на п’ять років.

- обов’язки Орендодавця та Орендаря: хто займається обслуговуванням квартири, ремонтом техніки, що вийшла з ладу, хто сплачує комунальні послуги, як і коли здійснюється поточний ремонт квартири тощо.

- паспортні та інші дані осіб, які наймають тимчасове житло.

Також в договорі про оренду квартири додатково можуть бути вказані такі дані:

- показники лічильників перед здачею житла в оренду;

- перелік побутових меблів та приладів, що передаються для користування Орендарям (у вигляді окремого додатку);

- заборона або дозвіл на суборенду (мається на увазі передача найманого приміщення/квартири третім особам);

- дозвіл на відвідування житла власниками. Затвердження дати та часу візитів;

- сума застави та порядок її повернення. Також в документі вказується не тільки сума, а й валюта в якій проходить виплата та термін виплати застави після розірвання угоди;

- причини, що слугують приводом для розірвання договору оренди та процедура злагодження — надання терміну квартирантам для звільнення житлової площі.

Наявність укладеного договору, в якому всі наведені вище позиції присутні, зменшує ймовірність зловживання сторонами під час виконання своїх зобов’язань.

Запитання: Куди звернутися переселенцю, якщо орендодавець порушує умови угоди чи його права(вимагає виселитися без обґрунтування причин/необґрунтовано підвищу ціну/вимагає платити додаткову суму, яка раніше не обговорювалася)?

Євген Воробйов: У випадку, якщо виникають суперечності, то вони повинні вирішуватись шляхом переговорів. У випадку неможливості домовитись, сторони мають право звернутись до суду за захистом своїх прав на нерухоме майно. У відповідності до ст. 30 ЦПК України позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред’являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Отже, якщо виникли суперечки щодо незаконного підвищення орендної плати, сплати додаткових сум та незаконного виселення, орендар має право захистити свої права в суді загальної юрисдикції на території обслуговування якого перебуває таке майно.

У випадку, якщо орендодавець здійснює активні дії щодо Вашого виселення, Ви повинні фіксувати все на відео, кликати сусідів або інших свідків, викликати поліцію, для відновлення Вашого права на проживання в приміщенні.

Слід пам’ятати, якщо у вас є договір оренди, то ви захищені саме ним і сторони повинні дотримуватись умов договору. У випадку порушення умов договору сторони у відповідності до ст. 16 ЦК України мають право на відшкодування збитків, моральної шкоди.

Як ми повідомляли раніше, адвокат Євген Воробйов надав інформацію про алгоритм дій у разі втрати документів особистих чи на майно, випадків мародерства у вашому житлі, порядку сплати аліментів в період воєнного стану.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини