Головна Новини Суспільство права людини Мовних патрулів не буде: на гучну ініціативу немає грошей
commentss НОВИНИ Всі новини

Мовних патрулів не буде: на гучну ініціативу немає грошей

Через те, що мовні патрулі не оплачуватимуться з місцевого бюджету, їх не буде зовсім

сьогодні, 09:39
Поділіться публікацією:

Івано-Франківська міська рада не виділяє грошей на мовні патрулі, самі патрулі не запрацювали. Про це йдеться у відповіді Івано-Франківської міської ради на запит Українських Новин.

Мовних патрулів не буде: на гучну ініціативу немає грошей

Ілюстративне фото

"Станом на 20.09.2024 мовні інспектори не запрацювали. З міського бюджету не виділяються кошти на оплату праці та функціонування патрулів та не передбачене фінансування на ці потреби", — йдеться у відповіді заступника мера Івано-Франківська Федоріва.

Також заступник міського голови наголосив, що виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради не розробляв та не затуверджував положення про роботу мовних інспекторів.

Як повідомляв порта "Коментарі", мер Івано-Франківська хоче запустити у місті мовні патрулі. В Івано-Франківську планують боротися з проблемою збільшення кількості російської мови залучаючи мовних інспекторів.

За словами мера Івано-Франківська, громадські інспектори програми підтримки української мови не будуть карати тих, хто спілкується російською мовою на вулицях та у закладах міста. Він наголосив, що головним завданням інспекторів буде популяризація державної мови та громадський контроль за дотриманням мовного законодавства.

Руслан Марцінків розповів, що залучення мовних інспекторів — це громадська ініціатива, тож особливих повноважень у них не буде, вони діятимуть в межах чинного законодавства. Інспектори будуть слідкувати за чинними нормами українського законодавства у питанні вживання української мови. Також вони можуть звертатися до поліції у випадку виявлення порушень чи агресивної реакції.

Фактично інспектори будуть робити зауваження тим, хто розмовлятиме російською, та популяризуватимуть мовні курси. За словами мера міста, уже близько 50 осіб висловили бажання стати мовними інспекторами. Однак перевіряти вулиці та заклади міста вони будуть після відповідного навчання, яке ще розробляють.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини